Peníze od turistů pomohly Kambodžanům z bídy, drogy a dětská prostituce ale přežívají

13. listopad 2017

Světoznámý chrámový soubor Angkor je bezesporu největším historickým, ale i komerčním pokladem, který Kambodža má. Prudký příliv turistů s sebou přináší sice zlepšení životní úrovně pro většinu lidí v okolí chrámů, ale současně i živelný a jen minimálně kontrolovaný rozvoj města Siem Reap. Právě odtud vyráží obdivovat jeden z novodobých sedmi divů světa až čtyři milion turistů ročně. A začíná tam i další z vědeckých dobrodružství Českého rozhlasu Plus.

„Angkor byl liduprázdný, zavřený, všude byly červené cedulky Danger – Mines. Nesmělo se tam, protože to bylo zaminované. Bylo to území, které ještě bylo rizikové. Vypadalo naprosto jinak než dnes,“ vzpomíná Miroslav Nožina, etnolog Ústavu mezinárodních vztahů v Praze.

Mluví o časech před čtyřiadvaceti lety. To, že se jednou každý rok na chrámy v kambodžské džungli přijede podívat kolem čtyř milionů lidí z celého světa, v té době nemohli tušit snad ani věštci u kambodžského královského dvora.

Město, které je výchozím bodem pro návštěvu angkorských chrámů, se jmenuje Siem Reap. Jeho srdcem je ulice jménem Pub Streat plná pivnic, pizzérií, prodavačů drog i suvenýrů. Neexistuje snad nic, co by místní prodavači a motorkáři nedokázali sehnat.

Už dávno je po celé Kambodži druhou neoficiální měnou americký dolar a člověk tu s ním zaplatí cokoliv i v té poslední vesnici v džungli. Kambodža už dávno není zemí, kde člověk s jedním dolarem v kapse udělá díru do světa. Je dražší než sousední Thajsko, než Vietnam nebo Laos.

Logo

Doslova Buddhovým požehnáním je pro město mezinárodní letiště, z nějž se lze dostat přímými linkami do Singapuru, Hongkongu, Soulu a samozřejmě Bangkoku. České cestovní kanceláře patří mezi letité klienty hotelů v Siem Reapu a někteří Češi tu dokonce zůstali.

„Neví se přesně, kolik tu je obyvatel – není tu žádné sčítání, ale když jsem před jedenácti lety přijel, odhadovalo se, že Siem Reap má až 120 tisíc obyvatel. Dnes se odhaduje, že má nejméně 300 tisíc obyvatel, takže se počet během té doby ztrojnásobil,“ říká jeden z nich, Ota Veverka, kterého tu živí průvodcování a kurzy fotografování.

Na tom, jak se Siem Reap proměnil v jedno z center světové turistiky, vidí ale převážně pozitiva. Tisícům místních lidí pomohly peníze turistů z bídy, ale přiznává, že ne vše je tu buddhisticky zářivé a usměvavé. Staví se nové domy, ale nerozvíjí se tak rychle infrastruktura – jako kanalizace, vodovod a elektřina.

Těmi nejtmavšími stíny Siem Reapu jsou všudypřítomná nabídka drog a podle nevládních organizací i kambodžské policie stále poměrně časté případy dětské prostituce.

autoři: daj , jpr
Spustit audio