Vysoký komisař OSN kritizuje Českou republiku za porušování práv uprchlíků

23. říjen 2015

Česká republika se stala terčem silné kritiky od Vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Komisař Zajd Raad Husajn obvinil Česko, že systematicky porušuje práva uprchlíků.

„Vysoký komisař pro lidská práva se kriticky vyjadřuje na adresu mnoha zemí i celé Evropské unie. Anebo naopak říká, které postupy považuje za správné,“ říká Michal Broža, vedoucí Informačního centra OSN v Praze.

Kritika Vysokého komisaře se shoduje s tím, co před nedávnem řekla ombudsmanka Anna Šabatová.

Oběma hlavně vadí, že české úřady zadržují přistěhovalce po dobu 40 až 90 dnů a nechávají je platit za pobyt v detenčních zařízeních. Podle Raada Husajna navíc není důvod držet v těchto zařízeních i děti.

„Nechci tu zavádět nějaké rasové xenofobie, ale podle jména bude pan komisař pravděpodobně muslim a to snižuje jeho věrohodnost, protože velká část uprchlíků jsou muslimové,“ vyjádřil se ke kritice ze strany OSN Jan Veleba, senátor a předseda SPO.

Druhá část kritiky ovšem byla ještě neobvyklejší, představitel OSN řekl, že je znepokojen "xenofobními veřejnými projevy, včetně islamofobních výroků" prezidenta Miloše Zemana.

„I podle dalších nejvyšších představitelů rady OSN, kteří se k uprchlické krizi často a jednoznačně vyjadřují, jde především o krizi solidarity. Hlavním cílem je nedopustit, aby se situace stala výbušnou,“ doplňuje Michal Broža.

Kritika ze strany OSN by podle Vladimíra Bartovice ze společnosti Europeum, institutu pro evropskou politiku, měla být brána vážně.

„Je úkolem komisaře pro lidská práva upozorňovat na jakékoliv porušování lidských práv. A myslet si, že člověk v takovémto postavení by připustil, aby byl ovlivněn svým náboženstvím, sympatiemi nebo etnikem je zcela nepředstavitelné,“ uzavírá Bartovic.

autoři: Jana Tupá , bum
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.