Leszek Balzerowicz: Přijmout euro se vyplatí

20. květen 2015

Hlavní aktér polské ekonomické transformace Leszek Balzerowicz nevyloučil, že by euro mohlo získat silnější postavení ve světě. Středoevropským zemím doporučuje šetřit.

Bývalý guvernér americké centrální banky Alan Greenspan prohlásil, že by euro mohlo brzy nahradit dolar, coby hlavní měnu ve světě. Bývalý polský ministr financí a pozdější guvernér polské centrální banky Leszek Balzerowicz připouští, že společná evropská měna může hrát časem větší roli v mezinárodních platbách, dokonce v hromadění devizových rezerv.

"Taková tendence je možná, ale euro dolar úplně nevytlačí," dodal však liberální ekonom v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas Rádio Česko.

České republice se dostalo pokárání od evropských ministrů financí kvůli tomu, že její deficit veřejných financí zřejmě překročí tři procenta HDP. Potíže s rozpočtovou disciplínou má ale více středoevropských zemí, včetně Polska.

"Z výzkumů, které jsme si nechali vypracovat, vyšlo, že by se polské hospodářství s eurem rozvíjelo rychleji, ekonomika by v meziročním srovnání rostla o dvě až čtyři desetiny procenta rychleji," uvedl Balzerowicz.

S eurem se podle tohoto předního ekonoma zvýší i obchodní výměna. Hlavními obchodními partnery Polska jsou totiž Německo a Francie, které už euro používají. Balzerowicz připouští rozdílnou úroveň transformace ve středoevropských zemích. Podle něj mělo Slovensko zřejmě větší štěstí na vládní ekonomy, kteří reformy řídili.

"Je třeba se zajímat o to, jak se jim to podařilo, klíčové je ale zjištění, že se vyplatí splnit maastrichtská kritéria," řekl Balzerowicz Rádiu Česko. Slovenská ekonomika je na tom lépe než ekonomiky sousedních zemí. Slovensko chce zavést euro v roce 2009, Polsko uvažuje o termínu 2012, podobně jako Češi.

"Teprve když snížíme inflaci, můžeme euro přijmout," domnívá se Balzerowicz. Podle něj odborné studie prokazují, že se zavedení společné měny vyplatí.

V ČR unikla citlivá z databází data o agentech ekonomické rozvědky. Ta řeší zásadní věci týkající se státních zakázek a privatizace. Leszek Balzerowicz odmítl odpovědět na otázku, do jaké míry polskou ekonomiku ovlivňují data tajných služeb, případně jejich únik. Nechtěl ani komentovat důraz polské vlády na práci s archívy rozvědky bývalého, komunistického Polska.

Důraz Balzerowicz klade na zprávy mezinárodních institucí o polské ekonomice: "Nemluví se v nich o tom, že by svazky byly nejvážnějším problémem. Rozvoj hospodářství závisí na jiných faktorech," tvrdí Balzerowicz.

Nejdůležitější pro ekonomický úspěch země je podle něj stabilní měna, tržní hospodářství a příznivé podnikatelské prostředí. Důraz by položil i na informování veřejnosti. "Musíme reformovat rozpočtovou politiku, a to vyžaduje zapojení veřejnosti. Co možná nejlépe je jí třeba vysvětlit alespoň základní zadání ekonomické reformy," dodal pro Rádio Česko Leszek Balzerowicz, klíčová osobnost polské ekonomické transformace.

Poslechněte si celý rozhovor:

autor: mam
Spustit audio