Petr Kolář: S Ruskem je třeba jednat z přiměřené pozice síly

4. listopad 2015

Jaké krize nejvíce ohrožují současný svět a jaká je role Ruska nich? Bývalý velvyslanec ve Švédsku, Irsku, ale také Spojených státech a Rusku Petr Kolář byl hostem pořadu Interview Plus.

„Rusko chápe rozšiřování sféry vlivu Západu jako hrozbu, ale jen ke své vlastní škodě,“ uvedl v pořadu Interview Plus bývalý diplomat.

Podle něj je rozšiřování prostoru stability, demokracie a prosperity užitečné nejen pro nás, ale pro celý svět.

„A pakliže to někdo bere jako ohrožení svého vlastního zájmu, tak je to už varovný signál, že nemá stejné hodnotové měřítko, ale sleduje jiný cíl,“ vysvětlil Kolář.

V takových situacích není čas na neutralitu, soudí expert. „Jsem přesvědčen o tom, že rozšiřování prostoru demokracie a svobody je v pořádku, a Západ se legitimně snaží stabilizovat svět tím, že prostor svobody a demokracie podporuje a rozšiřuje.“


Podle něj konflikty, které dnes vidíme, jsou boje a snaha o získání jisté míry svobody v zemích, kde zatím není.

„Jsem zastáncem intervencionismu demokratického světa, který by ovšem měl být dělán ve spolupráci s místními spojenci, aby to nebylo vnímáno jako křižácké války,“ deklaroval Kolář.

Ten doporučuje všem, aby si připomněli díla Karla Čapka Válku s mloky, Bílou nemoc, Matku. „Nezapomínejme na to, že jsou zde nějaké vyšší hodnoty, které musíme bránit i se zbraní v ruce, a nejen na našem území.“

To, že Rusko bralo svůj vztah se Západem jako ponížení a nedostatek respektu, je problém samotného Ruska, řekl bývalý diplomat.

„Oni se měli vypořádat se svou transformací, jako se vypořádal zbytek východní Evropy. Měli možnost ze své země udělat prosperující demokratickou zemi, nedokázali to, a je to jejich selhání, a nemůžeme za to my na Západě.“

S Ruskem je třeba jednat z přiměřené pozice síly. „Sankce jsou jediný nástroj, který v dané chvíli máme, pokud nechceme otevřený válečný konflikt,“ radí Kolář.

„Putinovské Rusko je agresor. My víme, že nás celou dobu Putin testoval. Odmítli jsme Ukrajinu a Gruzii jako kandidátské země na členství v NATO, v Moskvě to vyhodnotili tak, že v témže roce následovala ruská invaze do Gruzie,“ připomněl expert.

Místo toho, aby svět Rusům řeki, že chápe napadení Gruzie jako agresi, přišla politika resetu. „Jak si to vyhodnotili? Jako naši slabost a neschopnost ukázat také svou sílu, a důsledkem toho je Krym a východní Ukrajina.“

„My dnes díky Putinovi, a já mu za to děkuji, jsme se dokázali na Západě aspoň natolik semknout, že jsme přijali sankce, a dokonce je držíme, což je neuvěřitelné,“ chválil objevenou soudržnost Západu Petr Kolář.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio