Luboš Palata: Poctivá novinařina je na odstřel v celé střední Evropě

27. únor 2018

Novináři, kteří mohou bez omezení dělat poctivě svoji práci, jsou jedním z pilířů demokracie. Dodejme současně, že pilířem nejslabším, který se odbourává ze všeho nejrychleji.

Není proto divu, že v zemích střední Evropy, kde je demokracie na ústupu, jsou novináři úplně první na ráně. Způsob, jakým se v Polsku a Maďarsku staly z veřejnoprávních médií, tedy médií veřejné služby, média státní, ba dokonce stranická, je do nebe volající a nemající s demokracií nic společného.

Na potlačení vlivu ještě svobodných soukromých médií se pak využívají různé ekonomické a politické tlaky, které mají vlády v Budapešti a Varšavě v rukách.

V Maďarsku, jehož hospodářství na tom dlouhá léta nebylo vůbec dobře, dostal přednost tlak ekonomický, v Polsku je to kombinace obojího, neinzerování polostátních podniků ve vládu nepodporujících médiích a současně přípravy k vyhnání zahraničních vlastníků médií ze země pod heslem nacionalizace.

Smyšlenky a emocionální výlevy

Na pražské Václavské náměstí přišli lidé k soše sv. Václava zapálit svíčky u fotografie s portrétem slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka

V Česku a na Slovensku si velkou část soukromých médií rozebraly kapitálové skupiny, s přímými či nepřímými politickými zájmy. Další frontou, o kterou se svede bitva, budou, nebo už jsou především v Česku silná veřejnoprávní média.

Do toho máme v Česku prezidenta, který o novinářích neřekne dobré slovo, systematicky podrývá důvěru a respekt k celému profesnímu stavu a místo odsudku za to sklízí potlesk.

To vše v situaci, kdy proti západním zemím, včetně České republiky, vede Ruská federace otevřenou informační válku, od níž investuje na ruské poměry obrovské prostředky.

Pomocí v tom Kremlu jsou paradoxně sociální sítě v čele s Facebookem a Twitterem, kde jsou informace a kvalitní novinařina lehce nahraditelné smyšlenkami a emocionálními výlevy, jež často s realitou nemají nic společného.

Luboš Palata

Ať už byla či nebyla vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka čistě kriminální čin nespojený s vysokou politikou (a já stále doufám, že byla), kvalitní novinařina a kvalitní novináři jsou ve střední Evropě na odstřel. A s nimi i část naší demokracie.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio