Richard Seemann: Německo si připomíná holokaust

27. leden 2016

Při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti se ve středu konalo vzpomínkové zasedání Bundestagu. Připomenulo utrpení šesti milionů židovských obětí, dvou milionu Romů a milionu dalších za 2. světové války.

Den připadá na 27. leden, kdy v roce 1945 byl Rudou armádou osvobozen největší nacistický vyhlazovací tábor Osvětim-Březinka – Auschwitz-Birkenau. Hlavní projev pronesla 85-letá Ruth Klügerová, americká spisovatelka, která přežila holokaust.

V předvečer výročí izraelský velvyslanec v Německu Yakov Hadas-Handelsman vyslovil obavy z nárůstu antisemitismu v Evropě.

Nenávist proti Židům není omezena jen u pravicově extremistických skupin. Počet útoků především v západní Evropě zřetelně narostl a sílí i v důsledku příchodu azylantů z oblastí, kde jsou Židé považováni za nepřátele.

Čtěte také

Současné Německo zápasí s tímto problémem za situace, kdy se množí útoky proti synagogám, dochází k veřejným urážkám Židů a školy jsou pod stálou policejní ochranou. Na otázku, zda-li se Židé necítí být ohroženi, nedovedou mnozí dát jednoznačnou odpověď.

Samotná diskuse o tomto problému není nová a v Německu jsou židovská zařízení po desetiletí hlídána. Jak upozornil na veřejno-právní televizi ARD rabín Daniel Alter, je stresující, když děti vyrůstají za pancéřovým sklem, ozbrojenými strážci a detektory. Daleko horší by však bylo, kdyby nebyla.

Osvětim, největší nacistický vyhlazovací tábor

Alter konstatoval, že vzhledem k šířící islámské migraci jsou již čtvrtě, kam žádný Žid nemůže vstoupit a hráči berlínského mužstva v kopané Makkabi jsou stále konfrontováni nadávkami a verbálními vyhrůžkami.

Koncem minulého týdne byla napadena i novinářka ARD Tamara Anthony, když jí muž v luxusním baru do očí řekl, že je přesvědčen jako údajná většina, že Židé patří do plynové komory.

Německo se s touto situací snaží vyrovnat, jak ukazuje i kritické vydání Hitlerova díla „Mein Kampf“. ARD v měsíci vzpomínkového dne na holocaust odvysílala dokument „Otec, matka, Hitler“, který otevřeně ukázal, do jakého bahna zabředla za nacistické éry německá společnost a jak těžko se s ním vyrovnává.

Spustit audio