Anna K.: Angažované věci už mi nic neříkají. Politiku ale sleduji a rozčiluje mě

30. květen 2020

REPRÍZA | Zpěvačka Anna K. dokázala dvakrát překonat rakovinu prsu a vrátit se opět na pódium před své fanoušky. V rozhovoru z března 2018 vzpomíná nejen na to, jak začala znovu chodit na výlety.

„Většinou jdeme na vlak, nebo někam dojedeme autem. Jsem v podstatě líný člověk. Ale když už se rozchodím a po dvaceti minutách naříkání, že už nemůžu, jdu a mám kondici, tak to mám moc ráda. S batůžkem a svačinou. Mám taky ráda, když mám cíl, ke kterému chci dojít. Například ke svému kamarádovi do řecké taverny v Davli, což je celá Posázavská stezka, třeba 15 kilometrů,“ dodává.

Jsem dítě hor. Příroda je uklidňující.

Anna K.

Nemusím se činčat

Se svým partnerem, muzikantem Tomášem Varteckým, se před několika lety přestěhovala do Vraného nad Vltavou, mimo Prahu a její shon. Anna K., která vyrůstala až do třetí třídy u babičky v Krkonoších, o sobě říká, že je dítětem hor a příroda je pro ni zdrojem energie i klidu.

„Vrané je kousek za Prahou, autobusem deset minut na Smíchov, přitom je to ultra vesnice. Třeba se tam nemusím nijak činčat a můžu si jen tak vyjít na procházku se psy, k rybníku nebo do lesa,“ popisuje, co má na venkovském prostředí ráda.

Nebe

Jeden z největších hitů pop-rockerky je píseň Nebe ze stejnojmenného alba, které získalo tři nominace na hudební cenu Anděl a z nich dvě i proměnilo.

„Ta píseň byla reakcí na hromadný odchod Romů do Kanady v roce 1997. Text napsal můj kamarád Filip Horáček. Byla to angažovaná píseň, přitom si všichni mysleli, že je vztahová. Každý si v ní našel něco svého a doteď si to lidé myslí, protože na ni nikdy nebyl videoklip. Až po deseti letech mně kamarádi darovali klip, který byl věnovaný tehdy ještě žijícímu pilotovi RAF, válečnému hrdinovi Pavlu Tauberovi. Tím tato píseň dostala nový rozměr a dimenzi. Právě díky tomu, že je nepopisná.

Čtěte také

Ale původní text myslel Filip tak, že když Romové odejdou, vezmou s sebou všechnu hudbu, radost, nezávislost ...krásný nejsou stejný... nechtěl tehdy přijít o jejich kulturu a muziku, protože ji měl velmi rád,“ uvádí zpěvačka.

Politika mě rozčiluje

Na otázku, co dnes v české společnosti zpěvačku inspiruje, na co by chtěla upozornit, nebo co by z jiných důvodů chtěla pojmout do svých písní, Anna K. říká:

„Chci zpívat o mezilidských vztazích. Není to tak úplně ale o lásce. Spíš o přátelství, o silných emocích, o odchodech, o smrti, o obyčejném životě. A politické, angažované věci mně už nic neříkají. Kolikrát si přesto říkám, že bych mohla něco takového dělat, ale nemám na to kapacitu. Politiku ale sleduji a rozčiluje mě.“

Proč se rozhodla Anna K. veřejně mluvit o své nemoci? Jak po sedmi letech prožívala, když se jí rakovina prsu opět vrátila? Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související