Stát nás ostře sleduje. Peníze z grantů dokážou získat jen experti, tvrdí koordinátorka neziskovek

17. březen 2017

V Česku se znovu rozhořela diskuze o nutnosti neziskových organizací, hlavně těch, které se soustředí na integraci cizinců. O jejich funkci nedávno veřejně zapochyboval předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj je velmi těžké vyznat se v údajně velkém množství nevládních organizací věnujících se migrantům a odlišit mezi nimi podvodníky od poctivých.

„Jako strana dlouhodobě poukazujeme na činnost neziskového sektoru, zvláště těch organizací, které pracují ve prospěch migrantů,“ uvedla v pořadu Pro a proti poslankyně Úsvitu-Národní koalice Jana Hnyková.


Úsvit-Národní koalice nepodpoří nikdy neziskové organizace, které by se měly zabývat migranty obecně. Ale pokud někdo do naší země přijde a chce respektovat náš život, který vychází z křesťanských hodnot, tak má právo na to, aby tu žil a začlenil se do společnosti. Pokud to bude pro takové migranty, ať se pro ně všechny ty věci dělají. Jana Hnyková

Pokud podle ní někdo dostává finanční prostředky z veřejných zdrojů, mělo by být jasně stanoveno, k jakému cíli jsou peníze určeny, pro koho a jak se budou čerpat. „Také by měla být kontrola, aby transparentnost byla dostupná a veřejnosti známá," říká Hnyková.

Podporujeme neziskové organizace v práci s dětmi, s postiženými, v léčbě závislostí, ale i v oblasti ochrany přírody a mnoha dalších… Chceme ale, aby neziskové organizace, ať pracují v jakémkoli sektoru, byly transparentní, a cíl, ke kterému pracují, byl veřejnosti znám,“ shrnula preference své strany politička.


Pokud neziskové organizace podporují migranty neznamená to, že z toho neprofitují všichni ostatní. Investice do integrace znamená investici do společného prostoru, který obýváme a obývat budeme. Zejména pracovních migrantů a sloučených rodin je tady zhruba půl milonu. Organizace sdružené v konsorciu pracují především právě na integraci. Jedna část poskytuje sociální služby, poradenství včetně právního, druhá část organizací komunikuje s veřejností, s politiky, dělají výzkumy a tak dále. Anna Dumont

„Zaštiťujeme sedmnáct organizací a jednoho pozorovatele. Jsou to organizace, které pracují s migranty, integrují je a dělají spoustu jiných činností,“ vysvětlila koordinátorka Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty Anna Dumont. „Jak veřejnost, tak donoři mají právo vidět, jak se zachází s veřejnými prostředky. Proto vyžadujeme po našich členech, aby zveřejňovali výroční zprávy a vedli otevřené účetnictví,“ dodala.

Dumont tak zpochybnila tvrzení, že by v současné době nebyl dostatečný státní dohled nad činnosti neziskových organizací. „Jakmile organizace čerpá veřejné prostředky, podléhá už v dnešní době relativně vysoké kontrole ze strany státu.“

„Mám velmi detailní zkušenosti s tím, jak probíhá grantové řízení. A můžu vás ubezpečit, že to opravdu není na dobré slovo. Proces je to velmi složitý, organizace zpracovávají velmi složité granty, které jsou náročné na porozumění a profesionalita pracovníků musí být vysoká,“ upozornila Anna Dumont.

autoři: ves , oci
Spustit audio