Hysterie prezidenta, nebo přešlap diplomata?

7. duben 2015

Miloš Zeman opět rozvířil vody zahraničního tisku. Americký Wall Street Journal okomentoval diplomatickou rozepři mezi „proruským prezidentem České republiky a Spojenými státy."

Podle deníku to svědčí o zvětšující se propasti mezi hlavou malého státu Evropské unie a dalšími politiky, spojenci a veřejností.

Řeč je o výroku českého prezidenta v rozhovoru pro Parlamentní listy o tom, že americký velvyslanec Andrew Schapiro má zavřené dveře na Pražský hrad kvůli kritice prezidentovy cesty do Moskvy na vojenskou přehlídku 9. května.

„Diplomat nemá zasahovat do vnitřních záležitostí, ani nemá kritizovat hlavu státu,“ řekl v Ranním Plusu bývalý politik a diplomat Jaroslav Bašta.

Zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda je přesvědčen o opaku. „Velvyslanec je ústy svého státu, a tedy tlumočil to, co si politika Spojených států myslí: že hlava českého státu tímto i dalšími kroky tahá Českou republiku pryč z euroatlantické rodiny.“

Zatímco Bašta vnímá celou kauzu jako osobní spor mezi prezidentem České republiky a americkým velvyslancem, analytik považuje Zemanovu reakci za „velmi hysterickou.“

„Spojené státy vidí, jak jejich blízký spojenec utíká pomocí svého prezidenta na Východ, a proto využívají slova svého velvyslance, aby to České republice sdělily veřejně,“ vysvětlil Janda.

Podle něj prezidentovy kroky jednoznačně vyhovují linii Kremlu, a díky tomu je mediální obraz České republiky jednoznačně proruský.

Vnímá svět Česko jako proruské?

„Český prezident dává rozhovory ruským státním médiím, což západní politici téměř výhradně nedělají, dále hájí ruskou pozici na Ukrajině téměř ve všem, a nemá problém s tím, že Rusko zabralo Krym,“ připomněl Janda.

Bašta nesouhlasí: Česká republika pověst proruského státu v Evropě nemá. Navíc Janda nemluví podle politika pravdu. „Podsouváte panu prezidentovi některé úmysly, které nemá.“

„Nevím, jak moc se lišíme od Rakouska, Maďarska, Slovenska nebo Řecka. Jsme také menší, a Miloš Zeman samozřejmě přitahuje pozornost,“ uklidňoval bývalý velvyslanec.

Ten je přesvědčen, že český prezident se chová jako hlava nezávislého státu, který bere v úvahu především zájmy České republiky, ale také naše spojenecké závazky.

Bašta tvrdí, že hodnocení ze zahraničí má své kořeny u nás doma. „Využívají české prameny, české zdroje.“

„Česká média potřebují vždy nějakého protektora, který bude zvenku kárat toho, kdo se jim nelíbí, stejně jako to bylo v roce 1938 a 1968,“ srovnával Jaroslav Bašta.

Přirovnání současné mediální scény k nacistické nebo sovětské éře analytika pohoršilo. „Wall Street Journal rozhodně žádného protektora nehledá,“ ujistil Baštu zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda.

autoři: oci , bum
Spustit audio