Kosmetika pro dospělé dětem do rukou nepatří. Čemu se raději vyhnout?

30. květen 2017

Děti běžně napodobují chování dospělých. Hlavně dívky mají už ve školním věku tendenci zkrášlovat se podobně jako maminky nebo hvězdy šoubyznysu. Jenže použitá kosmetika může obsahovat řadu problematických látek a pro děti rozhodně není vhodná. Například barva na vlasy dokáže za určitých podmínek způsobit i popáleniny.

Rtěnky, laky na nehty, make-upy - na to všechno byste v případě svých dětí měli raději zapomenout. Tyto výrobky pro ně skutečně nejsou vhodné. Například barva na vlasy může způsobit nejen podráždění kůže, ale dokonce i popáleniny, pokud problematické chemikálie přijdou do kontaktu se sliznicemi úst, jícnu nebo očí. Čím dříve se děti začnou vystavovat látkám obsaženým v barvách na vlasy, tím větší je u nich riziko rozvinutí alergie. Proto byla v Evropské unii zavedena věková hranice pro použití barev na vlasy na 16 let.

Parfémované výrobky dětem raději ne

Chemické látky, které zajišťují příjemnou vůni kosmetiky a výrobků osobní hygieny, patří mezi nejčastější alergeny. Parfémové látky mohou dráždit citlivou pokožku dětí a způsobit ekzém nebo alergie. Pro děti proto raději vybírejte neparfémované výrobky.

Rtěnky, laky na nehty, make-upy - na to všechno byste v případě svých dětí měli raději zapomenout

Vlhčené ubrousky s rozumem

Vlhčené ubrousky mohou obsahovat parfémové a konzervační látky, které by mohly vést k rozvoji alergie. V případě malých dětí je proto vhodné jejich používání omezit. Například při výměně plenek v pohodlí domácnosti odborníci doporučují dávat přednost použití vody a papírového ručníku nebo flanelu. Vlhčené ubrousky si ponechat jako alternativu pro použití mimo domov a pro případy omezeného přístupu k vodě.


Skladování kosmetiky a hygienických prostředků
Hygienické a kosmetické výrobky uchovávejte mimo dohled a dosah dětí. Ideální je uzamykatelná neprůhledná skříňka. Vždy uchovávejte zboží v originálním balení. Omezíte tím riziko nezáměrného požití a v případě nehody budete moci informovat lékaře o povaze a složení výrobku, což může být klíčové pro rychlou a efektivní pomoc.

Ochrana před slunečním zářením

Dětská pokožka je citlivá vůči působení slunečního UV záření. Pokud se dítě spálí, má v pozdějším životě větší riziko vzniku vážných kožních onemocnění, včetně některých typů nádorů kůže. Před silným ultrafialovým zářením je nejlépe chránit děti vhodným oblečením a slamáčkem nebo jiným kloboukem. Části dětského těla, které nejsou pokryty oblečením, je vhodné ošetřit ochranným (tzv. opalovacím) mlékem nebo krémem krátce před tím, než jsou děti vystaveny slunci.

Je vhodné dát přednost „opalovacím“ prostředkům určeným pro děti a vyhnout se přípravkům s obsahem některých problematických UV filtrů, jako jsou benzofenony nebo EHMC, které jsou považovány za tzv. endokrinní disruptory a mohly by vést k narušení hormonálního systému.

Také v případě tělových a jiných krémů je vhodné upřednostnit výrobky pro děti, vyhnout se parfémovým látkám nebo parabenovým konzervantům.


Čtěte informace na obalu!
Při nákupu vždy čtěte informace o složení výrobku na jeho obalu. Nekupujte zboží, pokud není uveden jeho výrobce, složení, doba trvanlivosti nebo účel a způsob užití. Na seznamu ingrediencí zkontrolujte, zda výrobek neobsahuje látky, na které je dítě alergické.

Repelenty proti hmyzu

Mějte na paměti, že repelenty proti komárům, klíšťatům nebo jinému obtížnému hmyzu obsahují chemické látky, které mohou poškodit zdraví, nejsou-li použity správně. I při předepsané aplikaci však mohou způsobit podráždění kůže nebo očí. Proto je vhodnější chránit děti přiměřeným oděvem a repelenty aplikovat až na oblečení místo na kůži. Nepoužívejte repelenty v blízkosti dětských očí nebo úst. Vůbec repelenty nepoužívejte u dětí do 3 let věku.

Mýdla a šampony

Šampony a mýdla obsahují povrchově aktivní látky, které nám pomáhají odstraňovat nečistoty při mytí kůže nebo vlasů. Zároveň bychom měli mít na paměti, že tyto látky také vysušovat pokožku. Proto bychom jich měli používat u dětí s rozumem. Je zbytečné používat tzv. antimikrobiální mýdla nebo parfémované výrobky.


Náměty na další pořady Zdraví „v cajku“ posílejte na e-mail zdravi@pl.rozhlas.cz.

Osobní hygiena. Zubní pasty ano, ale dětské

Naučit dítě pravidelné péči o první zoubky je dobré co nejdříve tak, aby se čištění zubů stalo přirozenou součástí jeho každodenního života. Když děti péči o chrup učíte, nezapomeňte se ujistit, že po vyčištění zoubků vyplivly pastu. Někdy totiž mívají tendenci ji polykat. Není vhodné používat pasty určené pro dospělé, ale dětské zubní pasty, které obvykle obsahují menší množství fluoru a pokyny, kolik pasty mají děti použít.

Spustit audio