V Plzni vznikne mateřská škola pro autisty

30. září 2011

V Plzni vznikne mateřská škola pro autisty. Dvě třídy pro zhruba dvacet dětí s diagnostikovanou poruchou autistického spektra (PAS) a zařízení pro tento typ klientů, kteří potřebují intenzivní a individuální péči, budou umístněny v budově města v Macháčkově ulici. Zařízení ale bude patřit pod kraj jako součást Odborné školy, Základní školy a Mateřské školy ve Zbůchu.

Plzeňský kraj a město Plzeň zaplatí společně rekonstrukci jídelny a sociálního zařízení v Macháčkově ulici v Plzni - Skvrňanech za víc než 700.000 korun.
Kraj do rekonstrukce investuje půl milionu korun, město zhruba 214.000 Kč.

Péče v Plzni pro autistické děti v této věkové kategorii chybí . Přitom v Plzeňském kraji je v současné době ve speciálním pedagogickém centru evidováno přes 260 dětí s PAS, uvádí se na stránkách občanského sdružení ProCit, které pomáhá rodinám dětí s uvedenou diagnózou. Vedle speciálního pedagogického centra existují i jiná občanská sdružení, při fakultní nemocnici je školní třída pro autisty. Nabídka pomoci rodinám hendikepovaných dětí je ale stále nedostatečná. ProCit bylo založeno před rokem a v září se otevřelo veřejnosti. Podle speciální pedagožky Hany Markové ze sdružení, za ten necelý měsíc přišlo na konzultace už sedm rodin. Nejen z Plzně, ale i z Domažlic nebo z Nýřan. Vedle konzultací podle ní přišly do herny či na akce sdružení, které sídlí rovněž v Macháčkově ulici, zhruba čtyři až pět desítek rodin s dětmi různého věku a různého stupně postižení.

Hana Marková také upozornila, že každé dítě s autismem je jedinečné a má individuální potřeby a požadavky, všichni ale vyžadují intenzivní péči. Mohou mít postižení od lehčích forem po zásadní omezení ve všech činnostech.

Autismus je vrozená vývojová porucha. Autista dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Jeho duševní vývoj je narušen hlavně ve vztahu ke komunikaci, sociální interakci a představivosti. Autismus doprovází specifické chování - lidé působí dojmem, že žijí ve vlastním světě, například mechanicky opakují stejné pohyby. Odhaduje se, že s touto diagnózou se rodí každé 110. dítě, v ČR se ročně narodí kolem 200 autistů.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio