Pneumatiky likvidujeme ekologicky!

9. duben 2009

V poslední anketě na našem webu jsme se vás ptali, jak likvidujete pneumatiky. Většina hlasujících, přesně 63 procent, je nechá v pneuservisu, dalších 29 procent vyrazí do sběrného dvora a bohužel zbývajících 8 procent je vyhodí, kde je prostě napadne, někam na skládku. A to rozhodně není v pořádku.

I pro pneumatiky totiž platí pravidla ekologické likvidace. Jako výrobek z pryže jsou prakticky ve volné přírodě nezničitelné, byť samozřejmě s časem ztrácejí své vlastnosti. Letní pneumatiky jsou nepoužitelné, pokud mají vzorek nižší než 1,6 milimetrů, u zimních jsou minimem 4 milimetry a také by neměly být starší než 4 roky. Ekologickou likvidaci zajišťují výrobci a dovozci pneumatik.

"Oni musí zajistit nějaká místa zpětného odběru, jak se nazývají v legislativní hantýrce, a musí je zveřejňovat na svých internetových stránkách. A i ty pneuservisy, které pneumatiky neodebírají, musí zákazníka informovat o tom, kde je může odevzdat," vysvětluje Jakub Kašpar z ministerstva životního prostředí.

Nejjednodušší je odevzdat staré pneumatiky v pneuservisu a pokud si tam kupujete zároveň nové, pak je to zcela bez problémů, jak potvrzuje jeden z majitelů pneuservisu Pavel Procházka.

"Pokud si zakoupím pneumatiku v pneuservisu, tak s koupí nové si automaticky kupuji i likvidaci staré pneumatiky. Každý servis si ji nechá a ekologicky zlikviduje."

A zákazník to má zadarmo. Naopak prodražit se může nákup nových pneu po internetu, pokud pak chcete zlikvidovat ty staré. Internetový prodejce má sice stejnou povinnost jako v kamenných obchodech, tedy mají povinnost odebrat pneumatiky k likvidaci anebo uvést místo zpětného odběru, ovšem to může být stovky kilometrů od bydliště kupujícího.

"Anebo je od něj nepřebere přepravní firma, která mu pneumatiky doveze, což obvykle bývají přepravní služby, protože prodejci vždy nemají vlastní autodopravu. Potom tedy zůstává povinnost zbavit se pneumatik ekologicky i náklady s tím spojené na něm."

Takže někteří to řeší cestou nejmenšího odporu a staré pneumatiky prostě někam pohodí. V lepším případě třeba před vrata nějakého pneuservisu.

"Musíte ji odvézt svému dodavateli, který je pošle dál. S tím ale souvisejí náklady spojené s dopravou a se složením, a to už hradíte vy. Protože odeberete dvě stě kusů a správně byste jim měl vrátit dvě stě kusů, ale to nedokážete. My to tedy řešíme tak, že máme smlouvy s více dodavateli a snažíme se odpad roztřídit tak, aby na každého vyšel správný díl," přibližuje své tradiční jarní a hlavně podzimní starosti Jan Petrů z PneuVulkán.

V ostatních pneuservisech je to podobné, a tak staré pneumatiky koupené jinde sice odebírají, ale většinou za poplatek - kolem 50 korun. Naopak bezplatný by měl být odvoz pneumatik do sběrného dvora, jenže většinou jen pro místní obyvatele.

"Pokud třeba bydlí v obci, kde sběrný dvůr není, a pneumatiky odveze do blízké, 'střediskové' obce, kde takový sběrný dvůr je, může se mu stát, že obecní sběrný dvůr odebírá pneumatiky zdarma pouze od občanů příslušné obce a bude za odběr chtít něco zaplatit."

Takže, až si budete příště kupovat nové pneumatiky, započítejte si do nákladů i to, jak se zbavit těch starých.

autor: evk
Spustit audio