Po Negrelliho viaduktu po třech letech znovu jezdí vlaky. Rekonstrukce se prodloužila o půl roku

1. červen 2020

Vlakové spoje v Praze od pondělí znovu jezdí po jednom z nejstarších historických mostů ve městě. Po velké tříleté rekonstrukci totiž znovu funguje památkově chráněný Negrelliho viadukt. Opravy, které dělníci provedli, umožňují nově mimo jiné vyšší rychlost souprav a zkracují tak cestu do centra města cestujícím.

Rekonstrukce byla vůbec největší za 170 let, co viadukt v Praze stojí. Celkem tady pracovníci správy železnic vyměnili přibližně stovku historických oblouků, které z mostu snesli, očistili, opravili a zase vrátili na místo. Dělníci také modernizovali samotnou trať, po které má teď projet až 28 spojů za hodinu. Původně měla být oprava hotová asi o půl roku dřív, konstrukce mostu ale byla v horším stavu, než se původně předpokládalo. Kvůli tomu se také oprava asi o půl miliardy prodražila.

Historický viadukt je prvním dokončeným úsekem připravované trati na letiště, další se začnou stavět za dva roky, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO)

Pražský magistrát plánuje zhruba za dva roky začít s úpravou prostorů pod oblouky, kde by mohly vzniknout třeba kavárny. Negrelliho viadukt má být první částí budoucí trati na Letiště Václava Havla. Další úseky by se měly začít stavět také přibližně za dva roky. Podle plánu bychom na letiště vlakem měli jezdit do roku 2028.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio