Pod bodem nula

3. duben 2010

"Politická kultura v Česku je hluboko pod bodem nula" - řekl Českému rozhlasu emeritní pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk. Na neutěšený stav podle kardinála ukazuje charakter dialogů, sporů a diskusí, které se v českém veřjeném a politickém prostoru vedou.

Kardinál Vlk neopomene zdůraznit, že on už v minulosti varoval: zdejší politická, ale i společenská kultura míří někam, kde to nebude únosné. A podle kardinála jsme v období, kdy tato neúnosnost vrcholí.

Miloslav Vlk: „Není tady program vnášet určité duchovní hodnoty do společnosti. A na tom by se měli sjednotit politici i s církvemi. Protože tímto způsobem to dál nepůjde! A zvláště když se podíváme na mladou generaci, na školy, s jakou výbavou půjdou do života, a odhadujeme, jak společnost povedou, tak si myslím, že hodně lidí může mít trochu strach z budoucnosti...“

Když mluví vysoký představitel církve o potřebě většího zakořenění duchovních hodnot v politice a ve společnosti obecně, jak chce tímto voláním oslovit převážně sekulární českou veřejnost?

Miloslav Vlk: „Duchovní hodnoty, to znamená takové hodnoty, které každý - ateista nebo věřící - musí akceptovat. Protože každý z nás ve svém nitru má vtištěné určité kódy a určitou identitu - bez ohledu na to, jestli je věřící nebo nevěřící. A je třeba, aby ty hodnoty tomuto odpovídaly. Co myslím: například respekt k důstojnosti druhého člověka (samozřejmě my věřící víme, že důstojnost rovná pro všechny vyrůstá z toho, že jsme všichni tvorové Boží). Nebo - když to řeknu sekularizovaným slovem - solidarita. Člověk je tvor společenský, říkal Aristoteles, a to je zapotřebí rozvíjet! Bez toho člověk není tím, čím má být. Takže takvéto hodnoty - a to věřící i nevěřící uzná. Otázka dialogu, způsobu rozhovoru s druhým, snaha vyslechnout toho druhého a zkonfrontovat svou pravdu s pravdou druhého... Empatie, tzn. vcítit se - toto všechno patří k identitě člověka. Jsou to hodnoty, které se nemusejí označovat, etiketovat, jako církevní hodnoty. To jsou obecně lidské hodnoty, které souvisejí s podstatou člověka.“

Specifická zodpovědnost politiků se odvíjí z faktu, že jsou - jak říká kardinál - kriteriální osobnosti. To znamená, že se lidé s jejich chováním identifikují nebo se podle něj řídí. Na toho, kdo má postavení, moc a funkci, je prostě vidět. A svým konáním se podílí na tvorbě atmosféry ve společnosti, na životním pocitu lidí. Toho by si politikové měli být důsledně vědomi, zdůrazňuje kardinál Miloslav Vlk.

A široké veřejnosti připomíná papeže Benedikta XVI. který při své návštěvě naší země mluvil o hledání pravdy. Tady je podle kardinála naše slabina, neboť základní pravdy, důležité pro život jedince a společnosti, nehledáme, neidentifikujeme, a kloužeme úplně po povrchu.

autor: ehů
Spustit audio