Podpora zdravotní péče pro Romy ohrožené chudobou a sociálním vyloučením je nezbytná

17. září 2021

Projekt Státního zdravotního ústavu Efektivní podpora zdraví osob ohrožených chudobou a sociálním vyloučením zvyšuje dostupnost zdravotní a sociální péče. Podle krajské koordinátorky Lucie Fukové jsou vedle osvěty a prevence zdraví důležité i pohybové aktivity, které vedou ke změně životního stylu.

„Pokud se dlouhodobě pohybujete v romské komunitě a tam, kde jsou lidé ohroženi chudobou a sociálním vyloučením, víte, že Romové mají vícečetné zdravotní diagnózy a že se nedožívají vysokého věku jako třeba lidé z majoritní společnosti. Mnohokrát to v posledních letech potvrdily různé analýzy a studie. A proto projekt vznikl. A samozřejmě zajištění dostupnosti zdravotní péče a služeb pro cílovou skupinu,” vysvětluje Lucie Fuková.

Největší podíl klientů v Pardubickém kraji tvoří Romové, kteří jsou ohroženi chudobou a sociálním vyloučením:

„Projekt chce dosáhnout zkvalitnění zdraví a zdravého životního stylu. Naší klientelu hlavně v Pardubickém kraji tvoří z 80% Romové, zbylí klienti patří k majoritní společnosti.”

Mediátory podpory zdraví, kteří působí přímo v terénu, klienti nejčastěji využívají k doprovodu na různá vyšetření nebo do očkovacích center.

„Poskytují velkou škálu pomoci – asistence, kontaktování lékařů, registrace u nich, řešení problémů s pojišťovnami, dluhy na pojištění, atd. Pokud si to klient vyžádá, mohou být i přítomni při vyšetření. Řešíme podporu maminek, péči o kojení dítěte. Snažili jsme se vysvětlit kvalitně a odborně zpřístupnit informace ohledně očkování proti covid-19. Klientům, kteří se rozhodli nechat se očkovat, jsme poskytli asistenci při registraci a doprovod do očkovacích center. Jde o hodně oceňovanou službu.”

Podpora změny životního stylu

Podíleli se nedávno i na projektu, který se snažil pomocí samotestu na rakovinu děložního hrdla způsobeným papilomavirem (HPV), odhalit riziko možného onemocnění u žen, které dlouhodobě nedocházejí na preventivní prohlídky.

„Získali jsme 200 testů žen na odhalení karcinomu děložního čípku a z toho 5 bylo pozitivních. Díky tomu jsme mohli pomoci ženám, které dlouhodobě nechodí na prohlídky.”

Projekt Efektivní podpora zdraví osob ohrožených chudobou a sociálním vyloučením, který funguje ve všech 14 krajích České republiky, poskytuje klientům zdarma pohybové aktivity, které vedou ke změně životního stylu.

„Podařilo se nám v Pardubickém kraji rozjet fitness – klienti chodí do posilovny, mají osobního trenéra. V jinách krajích se třeba realizuje kickbox, zumba, nordic walking, cyklistika. Vše vychází z potřeb klientů. Rozhodnou-li se, že by chtěli dělat jógu, budeme společně dělat jógu.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio