Point of Few: Jason Lindner na albu je splněný sen

2. duben 2022

Kapele Point of Few se podařil husarský kousek: na jejich debutu hostuje věhlasný klávesista Jason Lindner. Desku můžete slyšet v předpremiéře v rozhovoru s kytaristou Radimem Přidalem.

Instrumentální progresivně jazzový kvartet Point of Few se nelimituje žánrově, ani svými ambicemi. Po získání druhého místa v soutěži kapel Jazzfruit 2020 přichází další klíčový bod v historii mladé domácí formace, a to vydání debutové desky Open to Closeness koncem dubna.

Žánrově se vedle jazzu nebojí ani ambientního rocku či elektroniky. Díky zdravému sebevědomí, a především notné dávce štěstí se kapele podařilo sehnat jako hosta klávesistu Jasona Lindnera.

Point of Few, kteří mají základnu v Hranicích na Moravě, fungují na scéně teprve několik let, ale od samého počátku vyznávají filozofii, že chtějí hrát hudbu, kterou sami nikdy neslyšeli. „Na hudbě mě nejvíc baví originalita.

„Jason Lindner si poslechl naše demo a hudba se mu zalíbila!“

Když nad tvorbou uvažujeme, tak je vlastně ideální výsledek, když si řekneme, že jsme to nikdy neslyšeli a nic nám to nepřipomíná,“ říká kytarista Radim Přidal, který upřesnil během rozhovoru i název kapely: „Je to slovní hříčka, která může znamenat úhel pohledu nebo ještě lépe úhel pohledu menšiny.“

Hvězdný host

Kapela je na scéně teprve krátce, ale i tak se podařilo získat jako hosta špičkového klávesistu Jasona Lindnera, který se mimo jiné podílel i na albu Blackstar, poslední desce Davida Bowieho.

„Velkou roli hrálo štěstí. Na začátku byla naivní myšlenka zkusit pozvat toho nejlepšího muzikanta, který by k tomu seděl, bez jakékoliv omezení. Chtěl jsem klávesáka, který by doplnil zvuk kapely a člověka, který pracuje s elektronikou. Přirozeně jsem došel k Jasonovi, ale jak dál? Náhodou jsem se zmínil kamarádce Magdaléně Samkové, ze které vypadlo, že se s ním potkala na koncertě v Jazz Docku, a že by nás mohla zkusit po emailu propojit. Jason si poslechl demo a hudba se mu zalíbila,“ vzpomíná Přidal.

Kvarteto mezi své vzory zmiňuje pojmy typu Robert Glasper, Mark Guiliana, Bill Frisell, Anderson Paak nebo Donny McCaslin. Právě posledně jmenovaný výborně spojuje hvězdného hosta a další kapelní vzory typu Maria Schneider, která se také podílela na zmíněném albu Blackstar.

POINT OF FEW

„Oba tyhle muzikanty mám moc rád. Maria Schneider Orchestra patří mezi mé nejoblíbenější big bandy a stejně tak Donny McCaslin Quartet je skvělá kapela,“ říká kytarista, který přidal i názor, jestli si umí v budoucí tvorbě představit hostující zpěv: „Nad vokálním prvkem jsme hodně přemýšleli. Myslím si, že by to mohla jedna z logických cest v budoucnu, kterou bychom rádi vyzkoušeli.“ 

Jarní plány

Album Open to Closeness, které můžete podpořit v crowdfundingové kampani, vychází koncem dubna a v rámci propagace proběhne jak turné, tak premiéra dvou videoklipů. „Ve spolupráci s kameramany Filipem Kaletou a Honzou Pivoňkou jsme natočili hraný videoklip pro skladbu 3stories, což si myslím, že se dnes moc nedělá. Minimálně v jazzu.

U této skladby se to vysloveně nabízelo, když je složená ze třech částí, tří specifických světů. Stejně tak připravujeme video pro titulní skladbu Open to Closeness. Ten bude dělat Tomáš Roček a půjde o experimentálnější a výtvarnější záležitost,“ říká Přidal a upřesňuje i koncertní plány: „Chceme album pokřtít ve všech velkých městech a našich rodných městech. Začínáme 7. května v Hranicích na Moravě a pokračujeme přes Ostravu, Prahu nebo Brno.“

autor: Daniel Sywala
Spustit audio