Pomníček u cesty může způsobit neštěstí

21. říjen 2008

Někoho mohou rušit, další při pohledu na ně naopak zbystří pozornost. Jisté je, že jim unikne málokterý řidič. Zvláště teď na přelomu října a listopadu bývají vidět už zdálky. O čem je řeč? O malých či větších pomníčcích u silnic, které připomínají často zbytečnou smrt při dopravní nehodě. Zapomínat bychom rozhodně neměli - ono se to určitě ani nedá, ale můžeme udělat malý pomníček na kterémkoli místě u silnice? Nestane se tak nebezpečné místo pro ostatní řidiče ještě nebezpečnějším?

Smrtelná dopravní nehoda ještě nemusí znamenat, že daný úsek je problematický, ale pokud na tom místě uděláme pomníček jako vzpomínku na osobu nám blízkou, můžeme tím hodně zkomplikovat jízdu ostatním.

"Mají si to rozmyslet, protože když tam potom budou stát autem, mohli by způsobit další nehodu."
"Nikdy jsem neviděl někoho pokládat květiny u pomníčku. Vždy je tam už vidím položené. Ale podle mě to může být nebezpečné, navíc když je ta silnice frekventovaná."

Přesto není pochyb o významu pomníčků. A uvědomuje si to i ministerstvo dopravy, říká Karel Hanzelka: "Pomníčky mají svůj určitý význam, protože mají psychologický efekt. Upozorňují na místo, kde se stala dopravní nehoda. Současně je ale třeba brát zřetel na to, aby příliš neodváděli pozornost od řízení vozidla. Pomníček tedy je možné postavit, ale po dohodě se správcem komunikace a s příslušným stavebním úřadem."

Proč?

"Je potřeba si uvědomit, že každá komunikace má své ochranné pásmo. Jeho velikost je rozdílná, ale nikdo v tomto ochranném pásmu nesmí dělat nic, co není dovoleno. Mohlo by se na to pohlížet dokonce i jako na znečišťování komunikace, za což hrozí pokuta až 300 000 korun."

Pokud bychom totiž pomníček zřídili bez vědomí úřadu, může ho nechat odstranit. Anebo se tak může stát třeba během zimní údržby. Jestliže silničáři ale budou vědět, že je tam oficiálně, budou na něj brát ohled.

"Jeden příklad za všechny: 88. kilometr dálnice D1, kde před lety havaroval Alexandr Dubček, respektive jeho řidič. Pomníček byl po dohodě s námi umístěn na nejbližší čerpací stanici, aby nadměrně nerozptyloval řidiče a neodváděl pozornost," vysvětluje Karel Hanzelka.

Na druhou stranu - malý věneček, kytička či zapálená svíčka právě v tomto období asi nebude problémem. I když nezapomeňte, že je potřeba zastavit na bezpečném místě. Uctít své blízké, kteří zahynuli při dopravní nehodě, se ale dá i jinak. Na nultém kilometru dálnice D1, v poklidu odstavné plochy, je pomník všem obětem dopravních nehod (www.csodn.cz). Anebo si můžete otevřít internetové stránky www.pruvodcesilnicemi.cz, a podívat se na Virtuální Pamět(ník). Navíc tam můžete přidat i své emoce.

"Pro pozůstalé, kteří do toho mohou vložit emocionální popis - nejen o průběhu nehody, ale také o událostech, které jí předcházely a naopak následovaly. Tato zkušenost je pro ostatní návštěvníky stránek mnohem intenzivnější. Stačí si na mapce kliknout na symbol křížku a objeví se historie celé nehody v jiné formě, než jako policejní zápis," potvrzuje Bohuslav Haltmar z Topografu.

V současné chvíli tam můžete najít asi 70 záznamů.

autor: evk
Spustit audio