ON-LINE ROZHOVOR: Rýmovník, rostlina pro zdraví

11. březen 2016

Jak je možné rostlinu využít? Jaké vyžaduje stanoviště? Na otázky odpoví v pátek 11. března v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Rýmovník je lidový název pro moud či molici a říká se mu také mexický eukalypt či kubánské oregano. Latinský název je Plectranthus argentatus a patří do čeledi hluchavkovitých. Jedná se o aromatickou bylinu, která je pěstovaná nejen pro svoji mátovo-meduňkovou vůni. Ćaj pomáhá nejen při nachlazení, ale také mírní bolesti hlavy, astma, střevní a žaludeční koliky, urovnává trávení, dokonce prý působí i proti parazitům ve střevech. Rýmovník je také přírodní repelent. Tato bylina je ideální do bytu, ale také na balkon. Dobře roste tam, kde je dostatek světla, snese i sluneční svit, ale s mírným zastíněním. Na úplnou jižní sluneční výheň ho nedávejte. V pokojových podmínkách snáší všechna umístění, ideální je však východní nebo západní okno, kam část dne svítí sluníčko.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.