Portugal punk

30. květen 2014

"Dobrý den, sháním punk", ptám se už ve třetím obchodě s hudebními nosiči. Sličná prodavačka se na mě dívá s rozpačitým úsměvem. "Myslíte bank? Tak ta je asi sto metrů směrem dolů." "Ne ne, chci punk, portugalský PUNK," a na tom trvám. Přichází na pomoc starší a asi i zkušenější prodavač, který zná v obchodě i ta místa, kde se na lidi z obalů nezubí pouze krásné zpěvačky ještě s krásnějším chrupem. "Jasně, ten je tamhle," směřuje mě do zadních prostor prodejny. Po celém dni úmorného běhání v tropickém počasí v turistickém Faru konečně držím v ruce cédéčko s portugalským punkem.

Najít punkera a nebo nějakého fanouška punku na portugalských ulicích je velmi obtížné. Pokud vezmu turistické jižní pobřeží - tak to je snad od punku panensky neposkvrněné. Mládež tady tráví většinu volného času sportem na pláži (na druhou stranu je zajímavé, že jsem z nich viděl málokoho plavat) a nebo zkrášlováním svého vzhledu během volné chvilky na veřejné toaletě. Trochu jiná situace je v Lisabonu. Nápis "Muita repsessao - pouca diversao !!" s anarchistickým áčkem nastříkaným na betonové zdi v místních docích dokazuje, že portugalský punk žije. Shrbený punker ve stylu a la Exploited na autobusové zastávce mě v tom jen utvrzuje.

V portugalském hlavním městě působí punkový label FAST 'N' LOAD, který ve skrze vydává celou tamní scénu. Pod jeho křídly vydávali i MATA-RATOS, určitě největší portugalská punková legenda. V Portugalsku drželi prapor punku od roku 1982 až do poloviny devadesátých let. Jejich "starý punk" zpívaný portugalštinou opravdu stojí za poslech. Trochu mi vadí jejich "pivní image", ale i tak je to asi to nejlepší, co může portugalský punk za celou svou existenci nabídnout.

00042738.jpeg

Na základech kapely Mata-ratos vznikli ANTI-CLOCKWISE, kteří jsou známí i za hranicemi Portugalska. Odkaz na ně najdete i na punkovém rozcestníku www.punkrock.org . Vzhledem k tomu, že zpívají v angličtině a kapel s podobným soundem je spousta, ztrácejí pro mě větší atraktivnost. To se určitě nedá říct o kapele OS CABELO DURO, jejichž písničky mají drive a portugalština v nich zní úplně skvěle.

Žádná portugalská kapela určitě není velkým koncertním "tahounem" a asi neoslní žádným novým hudebním zpestřením, ale už jenom kvůli zpěvu v portugalštině stojí za to nějaký ten koncert navštívit. Takže "O dia estava baril, eu queria era curtir".

00042745.jpeg

Článek převzat s laskavým svolením Static Energy E-zine .

autor: jirkam
Spustit audio