Poslechněte si: Hrdinové s otazníkem v podání předních českých herců

9. červen 2016

Do 8. listopadu máte možnost si na webu poslechnout 10 desetiminutovýchh hraných dokumentů ze života 10 osobností 20. století. Jak jim asi bylo, když neměli na vybranou, a přesto se museli rozhodnout? Jak tenká může být hranice mezi hrdinou a zbabělcem? Zkuste se vžít do situace hrdinů s otazníkem!

Válka bratří Mašínů

Spisovatel a bývalý agent chodec Ota Rambousek vzpomíná s bratry Mašíny na jejich slavné a kontroverzní činy. Přepadení stanic SNB i automobilu s výplatami a dramatický útěk přes NDR do západního Berlína. Vydání vzpomínkové knihy se ale náhle zadrhne. Litují Mašíni zabitých lidí, nebo by zabíjeli znovu a s chutí?

Bratři Mašínové

Podle scénáře a v režii Hynka Pekárka v hlavních rolích účinkují Oldřich Vlach, Jiří Klem a Jaromír Meduna.

Král komiků aneb Hvězdy nad Baltimore

Herec Vlasta Burian řeší svou osudovou chybu. Dokáže se zbavit obvinění z kolaborece, kvůli svému vystoupení v pronacistickém skeči, v němž parodoval miláčka národa Jana Masaryka? Na jedno selhání se po válce nabalují další nespravedlivá obvinění...

Vlasta Burian

Josef Dvořák v hlavní roli dokumentárního dramatu, scénář a režie Tomáš Vondrovic.

Smrt v cele číslo 138

Pavel Wonka trvá na svém zákonném právu kandidovat jako nezávislý ve volbách. Kam až může vést odhodlání donutit komunistický stát, aby dodržoval své vlastní zákony? Stojí obrana právního státu i za oběť nejvyšší?

Pavel Wonka

Autorka scénáře Jitka Škápíková, režie Dimitrij Dudík, v hlavních rolích Marel Holý, Antonín Hardt a Tomáš Kobr.

Zpověď dítěte mého věku

Autobiografické drama Pavla Stehlíka vás přenese do Afghánistánu i na nemocniční lůžko v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Odehrávají se nejtěžší chvíle v životě vojáka mezi dopadajícími raketami na druhé straně světa, nebo na nemocničním lůžku v boji se zákeřnou chorobou?

Pavel Stehlík

V hlavní roli Matouš Ruml, podle scénáře Pavla Stehlíka a v režii Vladimíra Ruska dále vystupují Stanislava Jachnická, Barbora Mošnová, Zdeněk Dolanský a Lukáš Hlavica.

Smrt v pravý čas

Březen 1939. Prezident oklešetěného Československa Emil Hácha čelí v Berlíně nevybíravému nátlaku Adolfa Hitlera. Z omezeného státu se stane protektorát. Odpor je beznadějný a znamenal by zničení celé země. Lze vejít do dějin jinak než zrádce? A může kolaborant milovat svůj národ?

Emil Hacha u Hitlera 1939

V dokudramatu podle scénáře Bronislavy Janečkové ztvárnil hlavní roli Josef Somr. V dalších rolích účinkují Miroslav Táborský, Ivan Řezáč, Jaroslav Plesl a Jan Vlasák, režie Dimitrij Dudík.

Mějte mě na talíři, tak jak jsem

Populární herec Miloš Kopecký píše mezi ataky deprese své přítelkyni Evě. Popisuje, jak se marně snaží ubránit nátlaku, aby moderoval pořad namířený proti emigrantům. Pořad prý zcela seriozní. Jakých reakcí se může dostat miláček národa a představitel doktora Strossmayera, když přestane být neochvějným hrdinou a selže?

Miloš Kopecký

Jako Miloš Kopecký vystupuje Tomáš Töpfer, v dálších rolích uslyšíte Vladimíra Kroce, Zitu Senkovou a Hanu Kofránkovou. Scénář napsal Robert Tamchyna, režie Petr Mančal.

Křeslo pro Svobodu

Je únor 1948. Legionář a hrdina, který vítězně dovedl československé vojáky ze Sovětského svazu až do Prahy Ludvík Svoboda přichází za Klementem Gottwaldem. Přichází chvíle zlomu. Zůstane Svoboda dál nepolitickým ministrem obrany, nebo se postaví na stranu „lidu“?

Velitel praporu Ludvík Svoboda čte rozkaz a povýšení, udělení řádů a vyznamenání za boje při obraně Sokolova

Miroslav Táborský a Martin Finger v dokudramatu podle scénáře Pavla Molka, režie Vít Vencl.

Přízrak

Ve dne je strážmistrem SNB a slouží komunistickému státu, v noci je Králem Šumavy - plíží se přes hranice a pomáhá desítkám ohrožených lidí k útěku za svobodou. Jenže je jen otázkou času, kdy ho dostanou. Útěkem na Západ může zachránit život jen sobě. Ve vzduchu ale zůstává hořká otázka: A co tvoje rodina?

Josef Hasil

Podle scénáře Bronislavy Janečkové a v režii Lukáše Hlavici hrají Petr Lněnička a Dana Černá.

Mluvil jsem tedy

Komunistického novináře a odbojáře Julia Fučíka zatklo gestapo. Nic neprozradit nestačí, když mluví jiní. Aby protáhl proces a zároveň odvedl stopu od lidí na svobodě, začíná hrát s vyšetřovateli drzou hru. Podaří se mu přelstit vyšetřovatele, kteří se neštítí ničeho? A lze vůbec takovou hru vyhrát?

Julius_Fučík

V režii Markéty Jahodové hrají Petr Lněnička, Vít Roleček, Petra Špalková, Karel Riegel, Robert Tyleček a Miloslav Mejzlík. Scénář napsala Jitka Škápíková.

Spravedlivý mezi národy

Zaslouží si Jan Antonín Baťa titul Spravedlivý mezi národy, který se uděluje zachráncům Židů? Mnohé přece zachránil před nacismem, když je poslal do svých poboček v zahraničí. Nebo že by nešlo o žádnou pomoc, ale jen o chladný ekonomický kalkul bezohledného podnikatele?

Jan Antonín Baťa

Baťu hraje Marek Daniel, v dalších rolích uslyšíte Pavla Batěka, Terezu Stýblovou, Tomáše Turka a Miroslava Hanuše. Scénář a režie Jan Vejnar.

Spustit audio