Praha se stále vzpamatovává z vichru Sabina. Lesníci sklízejí stovky poničených stromů

14. únor 2020 13:55

Stejně jako v jiných částech republiky, i pražští lesníci už sčítají a odklízejí škody po vichřici, která se Českem přehnala začátkem týdne. Jen v hlavním městě silný vichr poškodil stovky stromů, například v Kunratickém lese.

Po celé Praze vítr poničil víc než šest stovek vzrostlých stromů v lesích, číslo ale ještě není definitivní. Vedoucí střediska Lesy Josef Holeš Rádiu DAB Praha řekl, že už v úterý evidovali víc než 400 metrů krychlových poškozeného dřeva. Nejhorší situace byla podle něj v Praze 4.

V pražských lesích odklízí škody desítky lidí, a to ručně nebo technikou. Mají motorové pily, traktory, i speciální hydraulické stroje, které kmeny stromů nakládají. S úklidem i přes nebezpečí lesníci začali prakticky hned po začátku vichřice, ty nejhorší škody vítr napáchal hlavně v úterý a ve středu. Josef Holeš říká, že odklízení bude trvat určitě ještě čtrnáct dní, obává se ale víkendové předpovědi, v neděli má totiž silný nárazový vítr vát znovu. Na některých místech plánují Lesy hlavního města poškozené stromy nahradit novou výsadbou.

Výstraha meteorologů už neplatí, lesy jsou tedy opět přístupné. Lidé by si měli při pohybu v lesích a parcích ale i tak stále dávat pozor. V korunách totiž mohou být ještě polámané větve.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio