Přátelé - To nejlepší

9. duben 2002

The Best of Friends - to je poměrně výmluvný titul, který říká vše. Příznivci břitkých dialogů podařené televizní série Přátelé jistě vědí, oč jde. Warner Home Video nabízí celkem čtyři kazety tohoto amerického sitcomu s výběrem nejúspěšnějších dílů.

Ať už řeší zauzlované partnerské vztahy, rozhádané kamarádky, námluvy či dokonce předsvatební přípravy, vždy tak naši Přátelé činí s nadhledem a humorem. Běžné domácí trable, kutilské nezdary, pracovní krize i citové krachy - z toho všeho dokáže zručný scenáristický tým vytěžit vtipné a trefné situace. Postřehy, s jakými sleduje život dnešních mladých - byť v případě Přátel jasně ovlivněný americkým životním stylem, umí zúročit opravdu příkladně. Lehkost, jednoduchost, vtip a průhlednost povah jednotlivých typů postav psaných pro konkrétní herce - to jsou základní prvky úspěchu. Neboli přesně to, na co si v našich domácích poměrech zatím jen hrajeme a o co se sem tam někdo s větším (ale obvykle menším) zdarem pokouší. Za všechny připomeňme alespoň dosti prostoduché Nováky a o něco vynalézavější Hospodu na Nově nebo Život na zámku na pomezí sitcomu a tradičního seriálu či hloupoučký Duch český z novinářského prostředí v České televizi. Paradoxně zůstává opravdu jediným vydařeným kouskem na tomto poli Taková normální rodinka ze 60. let.

Přátelé

Přátelé, honosící se řadou televizních cen, nabízejí solidní zábavu - samozřejmě se standardním hereckým obsazením (vedle dnes už zářící hvězdy Jennifer Anistonové např. Lisa Kudrowová, Courtney Cox Arquettová nebo David Schwimmer). Ale také se tu sem tam mihnou známé herecké tváře - Bruce Willis, Susan Sarandonová nebo George Clooney. I ti nejzarytější odpůrci televizních seriálů přece jen občas pohnou koutkem k úsměvu při pohledu na "přátelské" hemžení dívek a mladíků v jedné newyorské domácnosti a pár kavárnách.

Hvězda seriálu - Jennifer Aniston
autor: (ska)
Spustit audio