Pražské metro slaví 55. výročí. Podle původních plánů dělníci stavěli trasu podpovrchové tramvaje

7. leden 2021

Před pětapadesáti lety začalo v Praze vznikat metro. I když v roce 1966 to vlastně nevěděli ani dělníci, kteří s prvními pracemi začali. Podle původních plánů stavěli trasu podpovrchové tramvaje. O tom, že položili základy pozdějšího metra, rozhodla tehdejší vláda až během samotné stavby.

Už v roce 1935 upozorňoval inženýr Vladimír List – významná postava elektrifikace Československa –  na nutnost zavést v Praze dopravu pod povrchem.

I kvůli druhé světové válce se ale projekt zpozdil. V roce 1966 nakonec začala vznikat podpovrchová tramvaj z Hlavního nádraží na Pankrác. „Měly jezdit tramvaje dvakrát T3, čili soupravy, které i dneska známe z pražských ulic. Ta podpovrchová tramvaj se zdála pro Prahu výhodnější, protože se v té době pohybovala na hranici toho, který ten dopravní systém, jestli podzemní dráha nebo podpovrchová tramvaj je pro město vhodnější,“ říká historik pražského dopravního podniku Pavel Fojtík.

Už o rok později ale vláda rozhodla, že i kvůli plynulosti dopravy vybuduje metro, tak jak ho známe. Původní projekt podzemní tramvaje můžeme vídat v metru i dnes. „Především ve stanici Hlavní nádraží vidíme nejmarkantněji ten pozůstatek, protože ty tunely podpovrchové tramvaje měly být dvojkolejné s bočními nástupišti. Najednou přestala platit projektová dokumentace a celá koncepce hromadné dopravy, přesto se stavba nesměla zastavit,“ upozorňuje Pavel Fojtík.

Vyjelo o osm let později

Po několika odkladech způsobených třeba i zpožděním důležitých souvisejících staveb Nuselského mostu nebo Nemocnice v Motole nakonec první pražské metro vyjelo v roce 1974. Provoz zahajoval tehdejší primátor Zdeněk Zuska.

Už v původních plánech počítalo město se čtyřmi trasami, včetně linky D. Vést měla od Karlova náměstí kolem Vltavy do Strašnic. Déčko nakonec vznikne, současná trasa z Písnice na Náměstí Míru má být hotová kolem roku 2028, zhruba sto let od prvního návrhu inženýra Vladimíra Lista.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.