Pražské tunely: Test zesilovačů satelitních navigačních signálů

18. leden 2021 10:00

V části pražského tunelového komplexu Blanka testují tzv. opakovače signálů nejrozšířenějších systémů satelitní navigace, jako jsou GPS a Galileo.

Řidiči v Praze by zhruba do roka mohli mít o něco jednodušší cestu po městě se zapnutou navigací. Praha totiž začala testovat systém, který by měl zabránit ztrátě signálu navigačních aplikací v tunelovém komplexu Blanka. Zatím funguje jenom v jednom úseku. Pokud se osvědčí, chce ho město nainstalovat do všech částí.

Čtěte také

Při vjezdu do tunelu se signál GPS po pár metrech ztrácí. To zná každý, kdo někdy pražskými tunely projížděl se zapnutou navigací na mobilním telefonu. V budoucnu už by to tak ale být nemělo. Pomoct má malá, nenápadná krabička, kterou technici na několika místech nainstalovali na strop Bubenečského tunelu.

Opakovače GPS i Galileo

"Testujeme nový unikátní systém. Budeme sem šířit satelitní signál ze všech možných dostupných družic, jak z GPS, což asi řidiči znají nejvíce, ale i třeba z evropského navigačního systému Galileo," vysvětluje náměstek pro dopravu, Adam Scheinherr z uskupení Praha sobě.

"V tom místě, kde jsou umístěné takzvané opakovače neboli repeatery toho satelitního signálu, tak ta navigace opět získá ten signál a přesnou pozici pro toho řidiče. Ten systém je instalovaný teď na dvou pozicích. Jeden před výjezdem na Troju, druhý je u výjezdu na Letnouů," upřesňuje Scheinherr.

Čtěte také

Pomůžou orientaci i bezpečnosti

Náměstek ředitele Technické správy komunikací Praha Martin Pípa říká, že umístění zařízení má pomoct i bezpečnosti. Řidiči podle něj nebudou k výjezdům z tunelu kvůli ztracenému signálu odbočovat nečekaně a na poslední chvíli: "Ty navigace odhadují, kde se asi to vozidlo nachází. Pokud je ten dopravní proud nestabilní, tak ty navigace přestávají fungovat. Člověk ztrácí informaci, vlastně kde se nachází. A k tomu právě mají sloužit ty opakovače signálu, kdy před strategickými místy, v nichž se člověk má rozhodnout, jestli vyjet, nebo ne, se ten signál GPS najednou objeví a ta navigace začne fungovat."

Do roka ve všech pražských tunelech?

Pokud se v testovacím režimu systém osvědčí, právě na místech, jako jsou výjezdy, by mohl fungovat i v dalších tunelech, říká Adam Scheinherr: "Na ta místa, obzvláště před křižovatkami nebo před výjezdy, instalovali bychom to do všech tunelů v rámci Prahy. Myslím si, že když to vyhodnotíme, tak pak do roka určitě to můžeme instalovat. Pokud to všechno půjde úspěšně dál."

Test zařízení na posílení signálu satelitní navigace chce město vyhodnotit zhruba za měsíc.

autoři: Adam Bejšovec , ZV
Spustit audio