Pražští radní neschválili velkou rekonstrukci Staroměstské tržnice. Opravy tak budou menší

11. leden 2021

Hlavní město chce ještě letos začít s rekonstrukcí památkově chráněné Staroměstské tržnice v Praze. Nakonec ale ne v takovém rozsahu, jak město už několik let plánovalo. Radní totiž v pondělí neschválili výběr firmy, která měla velkou opravu provést, historickou budovu tak chce znovu zprovoznit jen s menšími úpravami.

Původní plány se týkaly rekonstrukce za zhruba 400 milionů korun. Nakonec ale budou opravy menší z části kvůli ceně. Ta postupem let od původních plánů každý rok výrazně narůstala, podle radního pro majetek Jana Chabra ze Spojených sil pro Prahu ale měli především koaliční Piráti procesní výhrady. Vadilo jim například to, že soutěž na firmu, která měla opravy provést, byla na úřední desce krátkou dobu, což mělo vliv i na cenu. „Ta doba byla vlastně téměř třetinová, což vzbuzuje dojem transparentní soutěže, proto se do ní přihlásili jen dva uchazeči. Ta cena byla o 28 procent vyšší, což samozřejmě důsledkem toho, že se tam nemohlo přihlásit dostatečný počet uchazečů,“ vysvětlil primátor Zdeněk Hřib z Pirátů. Piráti ale podle Hřiba proti projektu jako takovému určitě nejsou. Radní Chabr teď začne připravovat projekt výrazně menší opravy, která umožní znovuotevření Staroměstské tržnice.

Interiér Staroměstské tržnice roku 1901. Svou první tržnici nechala vybudovat pražská obec mezi bloky domů v Rytířské a Ovocné ulici v letech 1894-1897

Podle Chabra chce město Staroměstskou tržnici otevřít už letos. Opravy totiž budou proti původnímu projektu spíš dílčí. „Znamená to, že by tam proběhla udržovací rekonstrukce, která by otevřela ty krásné, jednotlivé prvky. Myslím si, že budeme koukat na to, za co nejnižší peníze, jak by se to dalo otevřít a zprovoznit.“ Původně přitom plánoval magistrát vrátit kompletně budově historickou podobu z konce 19. století, navíc chtěl, aby budova byla multifunkční, vzniknout tam mělo třeba zázemí pro společenské akce.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio