Pražští radní nesouhlasí s výstavbou vícepatrové budovy na náměstí Miloše Formana

8. únor 2021

Vedení hlavního města nesouhlasí s výstavbou komerční budovy na náměstí Miloše Formana vedle hotelu Intercontinental. Investor chce vícepatrovou stavbu zahrnout do plánované úpravy celého okolí hotelu. Proti jsou i někteří místní, Praha se chystá podat námitku k územnímu řízení.

Předsedovi klubu uskupení Praha Sobě Janu Čižinskému se podařilo získat podporu Pirátů a společně přehlasovali zástupce Spojených sil pro Prahu. Právě Jan Čižinský proti výstavbě budovy u hotelu bojuje dlouhodobě. Na zastupitelstvu se mu ale nesouhlasné stanovisko získat nepodařilo. To už teď ani nebude nutné. Městský Institut plánování a rozvoje má ke stavbě budovy podat zmíněnou námitku k probíhajícímu územnímu řízení.

Politici se odvolávají například na územní plán, podle kterého je možné na veřejném prostranství stavět jen drobné obchodní prostory. Plán investora při rekonstrukci okolí hotelu ale je vybudovat tam vícepatrovou prosklenou stavbu, která by měla sloužit jako komerční prostory. Radní se však staví k tomu, že náměstí Miloše Formana je veřejným prostranstvím a tudíž by tam taková budova být neměla. Nehledě na to, že historicky byla plocha zastavěná.

Město jako samospráva o povolení nerozhoduje, a právě proto jako účastník stavebního řízení podá námitku. Podle primátora Zdeňka Hřiba z Pirátů jde ale jen o plánovanou budovu, samotná úprava okolí náměstí Miloše Formana je podle něj velmi dobře připravená.

Jak se k tomu staví investoři

Rekonstrukci okolí hotelu plánují současní majitelé hotelu Intercontinental, kteří už dřív získali všechna potřebná povolení. I proto se proti postoji města ohrazují. Třeba na lednovém jednání pražských zastupitelů se obhajovali i tím, že plánovaná budova má zabrat méně než desetinu zrekonstruovaného náměstí. Poukazují také opakovaně na údajný střet zájmů zastupitele Jana Čižinského, jehož rodina prý u náměstí bydlí. Čižinský střet zájmů opakovaně odmítl.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio