Před koncem roku varují hasiči i policisté před zábavní pyrotechnikou

27. prosinec 2013
Krimi příběhy

Blíží se oslavy Nového roku. Ruku v ruce jde ale se silvestrovským veselím také opatrnost. Každoročně totiž musí záchranáři ošetřit řadu lidí, které zranila zábavní pyrotechnika. Hasiči i policisté z Ústeckého kraje proto například před dělobuchy varují.

Důležité je nakupovat pouze takovou zábavní pyrotechniku, která je legálně uvedena do prodeje ta je opatřena návodem výrobce v českém jazyce a musí být na ní uvedeno bezpečnostní označení.

Rozhodně bychom se měli vyvarovat nákupu pyrotechniky jinde, než v tzv. kamenných obchodech. Zbrklé nákupy u různých stánků nebo u náhodných prodejců totiž nemusí dopadnout dobře.

Zábavní pyrotechniku bychom měli používat pouze na volném prostranství. Některé rachejtle, jako například takzvané „římské svíce“ láká řadu lidí odpálit například i z balkonu panelového domu, to je ale špatně.

Důležité je také při odpalování udržovat bezpečnou vzdálenost. Neměli bychom zapomenout například mít poblíž připravený kbelík s vodou. Do něj můžeme případně vyhodit pyrotechniku, která zklamala. V každém případě je dobré se řídit návodem výrobce a ani s alkoholovou posilou nepřeceňovat svoje síly.

autor: bach
Spustit audio