Menáž týdne: Mamaliga (pro přípravu v poli)

21. leden 2015

Ušubraný regiment, vinná polévka, šmorn nebo sucharový moučník jsou pro nás dnes jídla přinejmenším neobvyklá. Žaludek příslušníka c. a k. armády je ale znal poměrně důvěrně. Čím vším že byl voják – nejen za války – živ? Jak se lišila strava důstojnická od té pro pěšáky?

Každý týden jeden vojenský kuchařský recept z doby, kdy se sloužilo a bojovalo za císař pána.

Recept na mamaligu (pro přípravu v poli)

kukuřičná mouka nebo krupice
voda
vepřové sádlo
(ovčí sýr)

Do 0,75 l vroucí osolené vody se vsype 300 g kukuřičné mouky a nechá se asi 10 minut vařit, dokud nevznikne kašovitá hmota. Pak se vymaže pekáč sádlem a do něj se po kouskách vloží kaše do asi na prst silné vrstvy. Ta se potře rozpuštěným a opět ztuhlým sádlem. Na tuto vrstvu přijde stejným postupem další, opět se potře tukem a takto se pokračuje dokud není pekáč plný. Vrstvy je třeba skládat co nejrychleji. Nakonec se povrch přelije rozpuštěným sádlem.

Pak se pekáč postaví na oheň, přikryje druhým pekáčem, v němž je žhavé uhlí, aby se mamaliga upekla shora i sdola dohněda. Soustava dvou pekáčů v polních podmínkách supluje troubu.

Pokud je dosažitelný tučný ovčí sýr, mohou se jednotlivé vrstvy posypávat jím a horkým tukem se pak přelije jen poslední vrstva. Upečená mamaliga pak bude výrazně chutnější.

Zdroj: Petr Havel, Milan Hodík, Pavel Landa: Vojenská kuchařka totiž Kuchařská kniha c. a k. vojska

Spustit audio