Menáž týdne: Debrecínský ušlechtilý paprikáš

18. únor 2015

„Čím více druhů masa, tím lépe. Velmi dobří jsou divocí králíci a k nim přimíchané veverky.“ Další z řady vojenských receptů je opravdovou lahůdkou pro masožravce!

Debrecínský ušlechtilý paprikař

maso (všeho druhu)
kořenová zelenina
slanina
paprika
cibule
tuk
kmín
sůl
uherské víno nebo pivo
kyselá smetana

Z masa se odstraní všechny kosti, šlachy, tuk a kůže. Maso se nakrájí na kostičky velikosti palce, osolí a nechá nějaký čas odležet. Odřezky se dají do kotlíku s vodou a kořenovou zeleninou a uvaří se z nich silná polévka.

V kastrolu se rozpustí na drobné kostky nakrájená slanina, přidá se paprika a cibule. Načež se maso vloží ve vrstvách s kmínem a cibulí na tuk a nechá se péci. Jakmile dostane barvu a začne pouštět šťávu, zamíchá se, přilije se horká polévka a na 1 osobu polévková lžíce uherského vína (není-li, nahradí ho 3 lžíce piva), nechá se zakryté dusit až je měkké a vznikne hustá silná omáčka, k níž se neustále přilévá polévka a později i procezená šťáva. Nakonec přijde na 1 osobu 1 lžíce kyselé smetany. Za stálého míchání se pokrm ještě několik minut vaří a pak se podává s bramborovými nočky nebo šiškami

Zdroj: Petr Havel, Milan Hodík, Pavel Landa: Vojenská kuchařka totiž Kuchařská kniha c. a k. vojska

Spustit audio