Premiéra unikátního filmu o rysech

5. listopad 2010

Dne 11. listopadu se v Zoologické zahradě Ostrava uskuteční premiéra slovenského filmu „Návrat rysov“. Proč si tvůrci pro představení svého filmu v České republice vybrali právě ostravskou zoo? Důvod je prostý – hlavní hrdinové filmu pocházejí právě odsud...

Film je součástí projektu návratu rysa ostrovida do volné přírody, který probíhá na Slovensku v oblasti Velké Fatry. Dokument slouží k cílené mediální kampani upozorňující na klesající stavy těchto vzácných šelem ve volné přírodě nahlédnutím do jejich života. Hlavními hrdiny dokumentárního filmu jsou dvě mláďata rysů karpatských Líza a Muro, která se v ostravské zoologické zahradě narodila v květnu 2008 a která pro tyto účely zoo slovenským kolegům poskytla.

„Riaditeľ ostravskej zoo Petr Čolas bol nadšený myšlienkou vrátiť ich dve zvieratá do voľnej prírody. Bral to ako malú satisfakciu slovenskej prírode za to, že sme zásobovali nielen české zoo našimi rysmi. Formou denníka prinášame akutálne infromácie, fotografie a videá zo života dvoch rysích mláďat pripravujúcich sa na neľahkú úlohu: prežiť vo voľnej prírode plnej nástrah…“, vysvětlují svůj záměr tvůrci filmu profesionální fotograf a filmař Tomáš Hulík a terénní zoolog Miloš Majda.

Film vznikal více než dva roky. Za jeho tvorbou jsou stovky dní náročné práce nejen ve studiu, ale hlavně v terénu. Podrobné informace o průběhu celého projektu můžete najít na webových stránkách vytvořených speciálně pro tento účel: www.navratrysov.sk.

Rysi karpatští

19. října letošního roku proběhla předpremiéra filmu na Slovensku. 11. listopadu bude film poprvé představen také českému publiku. Promítání za účasti tvůrců filmu se uskuteční ve výukovém centru zoo od 17:00 hod. Všichni jste srdečně zváni!

V 80. letech minulého století se uskutečnil projekt návratu rysa do české přírody i na další místa v Evropě. Z naší přírody rys vymizel už na konci 19. století (byl vystřílen). Projekt spočíval v tom, že na Slovensku, kde divocí rysi přežívali, se legálně odchytávala mláďata a ta se převážela právě do naší zoo. Zde nějakou dobu pobývala a poté byla vypouštěna na Šumavě, dále pak v Německu, Rakousku, ve Slovinsku, v Itálii. Tento repatriační projekt byl tehdy velmi úspěšný a i díky němu se rysi opět rozšířili na mnoho míst Evropy.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio