Miloš Rejchrt: Kdy je volba důstojná?

29. květen 2012

Legendární Pražský hrad byl obohacen o novou pověst: při volbě hlavy státu straší na pánském záchodku neznámý mladík. Zjevil se tam jednomu panu senátorovi, pohrozil mu, že když nebude volit podle jeho zadání, tak uvidí, a zase zmizel. Pan senátor z toho dostal kolaps a nemohl pak volit vůbec. Volba prezidenta republiky minulý víkend byla provázena mnoha neobvyklými úkazy, a to televizní divák mohl zahlédnout a zaslechnout jenom něco.

Nedůstojné divadlo - na tom se shoduje většinové veřejné mínění. Ozvaly se hlasy, že důstojnost volby narušuje především sama její veřejnost a prezident by měl být proto volen tajně.

Vzpomínám na volbu Gustáva Husáka prezidentem ČSSR. Z celé inscenace volebního aktu, jak jej televizní kamery zachytily, přímo vyzařovala slavnostní, důstojná atmosféra. Volba byla veřejná a jednomyslná. Tajná volba nepřicházela v úvahu, neboť i jeden jediný protihlas hlas utajeného kverulanta by narušil důstojnost rituálu a zpochybnil článek reálně socialistické víry, že ve volbách svých zastupitelů, tedy i volitelů soudruha prezidenta, volíme ty nejlepší z nás.

Za nadvlády komunistů se za důstojností jednomyslné veřejné volby skrývala otrocká podmaněnost. V režimu funkční zastupitelské demokracie jsou rejstříky lidských špatností nastaveny jinak a za domnělou větší důstojností tajné volby se skrývá obchodnická uplatitelnost. Však i volba prezidenta je aktem, který přerozděluje moc, vliv a peníze.

Je možné, že by tajná volba prezidenta omezila výskyt nedůstojných scén. Já ale víc než důstojnost očekávám od jednání zastupitelských sborů otevřenost a od svých zastupitelů ověřitelné osobní ručení za vše, co konají. Některé jsem volil, mají můj hlas, ale ani ti nemají mou plnou důvěru. Nejsou to žádní "nejlepší z nás", ale ti z nás, kdo prokázali nadání pro politické řemeslo.

Co se jejich mravních kvalit týče, někteří jich mají více, jiní méně. Sotva jsou na tom ve svém úhrnu lépe než společnost jako taková, tedy jsou na tom dost bídně. Ani veřejná volba prezidenta případnou úplatnost našich zastupitelů neodstraní, přece jen ale ji znesnadní. Nedůstojných scén z prezidentské veřejné volby rád zůstanu neušetřen.

Průvodních jevů funkční zastupitelské demokracie by ale přece jen mohl být ušetřen Pražský hrad. Kdyby se veřejná volba prezidenta konala dejme tomu v pražské Sazka Aréně, tam by třeba pověst o strašidle, které ve významných chvílích české historie obchází záchody, zvedla návštěvnost.

Autor je evangelický farář

Spustit audio