KSČM nevolí prezidenta, ale vlastní zájmy

13. únor 2008

Už minulý pátek si bylo možné položit otázku, zda-li ve Španělském sále a přilehlých prostorách vůbec jde o volbu hlavy českého státu nebo spíše o vyřizování si tradičních účtů mezi politickými stranami napříč koalicí i opozicí. Jakoby prezidentští kandidáti po posledních slovech svých projevů přestali pro mnohé politiky existovat a šlo náhle jen o porážku letitého protivníka, nejlépe jeho vlastními zbraněmi.

Včera a dnes to Komunistická strana Čech a Moravy, která je označována za jediného vítěze páteční volby, protože právě jejím deklarovaným cílem bylo nezvolení žádného kandidáta, předvedla v plné parádě. Vyslala klausovské i švejnarovské koalici signál, že zvyšuje sázku, když do boje vysílá svou kandidátku, která může zamotat kartami. Přitom každý dobře ví, že její šance na zvolení je nulová a jde jen o taktiku. To KSČM záhy potvrdila stanovením podmínek, za kterých by přece jen její poslanci a senátoři mohli volit Jana Švejnara.

A jsou to pohříchu podmínky, které se samotnou volbou prezidenta pranic nesouvisejí. KSČM tedy potvrdila, že prezidentskou volbu chápe pouze jako prostor pro formulování svých vlastních zájmů, kterými je především cesta z izolace. Nic proti tomu, české politické scéně by velmi prospělo normální zapojení této strany do pravidelného střídání na lince vláda-opozice. Hodně to záleží ale na této straně samotné a její schopnosti se do toho cyklu zapojit. Stejně jako trvání na některých svých dogmatech, tak i současné cynické hokynaření s funkcí prezidenta ji ale od něj spíše vzdaluje.

Švejnarovská koalice a její kandidát sám jsou teď zajisté v prekérní situaci. Pokud chtějí mít nějakou šanci, nemohou komunistické hlasy odmítnout, byť součástí této koalice jsou i senátoři, kteří jinak mají v úmyslu usilovat o zákaz komunistické strany, což je jeden z roztomilých paradoxů volby. Není to ale jediná rozdvojenost Zelených, podmínky komunistů sice odmítají, ale o jejich hlasy dále stojí.

Slibuje-li ale Jan Švejnar jakýsi nový politický styl a mnozí jeho podporovatelé odsuzují údajné kupčení s hlasy na straně koalice klausovské, pak bude zajímavé, jestli za toto kupčení na své vlastní straně a některé podivné způsoby svých potencionálních příznivců vezmou politickou odpovědnost.

Spustit audio