Volba prezidenta zviditelnila Česko

18. únor 2008

Snad jedině zemětřesení v české kotlině vyvolá příště tak velký zájem o Českou republiku v německy hovořící Evropě jako páteční zvolení Václava Klause prezidentem republiky. Tato událost se kromě německých, rakouských a švýcarských médií dostala i na stránky lichtenštejnského "Volksblattu" a listu německé menšiny v Belgii "Grenzecho".

Po vyhlášení výsledků prezidentské volby německá rozhlasová stanice veřejné služby "Deutschlandfunk", rakouská "Österreich l" a švýcarská "DRS" oznámily zvolení Václava Klause na druhé období prezidentského úřadu. Posledně jmenovaná ve zprávě konstatovala, že byl zvolen kritik Evropské unie, který se stal mezinárodně známý svou skepsí vůči této organizaci a diskusí o změně světového klimatu.

Rakouský rozhlas ve svém komentáři uvedl, že během volby byly na volitele vyvíjeny silné tlaky a hovořilo se o podplácení, anonymních výhrůžkách a dokonce o dopisech, ve kterých se nacházela munice. Většina Čechů proto podle průzkumu žádá, aby v příští volbě byl prezident volen přímo. Rovněž německy hovořící televizní stanice věnovaly naší prezidentské volbě značnou pozornost.

Soukromá německá zpravodajská televize NT-V upozornila, že hlavou českého státu byl zvolen kritik spolkové kancléřky Angely Merkelové za její silnou angažovanost v otázkách zmírnění oteplování světového podnebí.

Veřejnoprávní německá televize ARD ve své podrobné informaci citovala prohlášení Václava Klause, že chce být prezidentem všech Čechů a seznamuje své diváky s jeho politickou dráhou.

Vídeňský deník "Der Standard" na své internetové stránce zavedl čtenářský blog pod titulkem "Ve třetím kole se prosadil současný držitel funkce. Komunistická kandidátka Jana Bobošíková to vzdala". Čtenáři reagují především na komentář, ve kterém se poukazuje na její vystoupení, kde v souladu s politikou komunistů prohlásila , že "hlava státu musí v prvé řadě sloužit svému národu a nikoliv cizím mocnostem". Jeden z čtenářů ji charakterizuje jako "absolutně hrůznou typickou českou maloměšťáckou nacionalistku, která se dobře řadí k českým komunistům". Jiní čtenáři k tomu dodali, že není komunistkou a byla novinářkou v seriózních médiích a je nyní europoslankyní.

Německý postkomunistický deník "Neues Deutschland" v obsáhlém komentáři zdůrazňuje, že většina členů KSČM a samotných poslanců a senátorů této strany nechápe šachovou partii svého vedení, která ve svém důsledku vedla k ulehčení znovuzvolení Václava Klause prezidentem republiky. Odvolává se i na české politology, že komunisté dobře věděli, že Bobošíková nemůže být zvolena, ale podle průzkumu veřejného mínění téměř šedesát procent občanů je přesvědčeno, že měli volit jeho protikandidáta Jana Švejnara.

"Sächsische Zeitung" k tomu dodává, že KSČM se pokusila převzít režii prezidentské volby nasazením své kandidátky "ultranacionalistické a Němcům nepřátelské". Podle saského listu tím komunisté chtěli dosáhnout otevřeného odmítnutí projektu umístění radarové stanice pro plánovaný americký protiraketový štít i od Zelených. "Tím ale soudruzi kousli do žuly," píší tyto noviny, "protože jejich ministr zahraničí Karel Schwarzenberg radarovou stanici podporuje."

Švýcarský "Neue Zürcher Zeitung" zdůrazňuje, že od začátku byl považován Václav Klaus za favorita voleb. Jako ekonom měl plnou podporu vládní občanské demokratické strany, jejímž je čestným předsedou. Téměř celá opozice se ale zdráhala mu odevzdat svůj hlas, protože je pro Evropu rozporuplnou osobností. "Když protestuje proti EU, ve které vidí ohrožení svobody České republiky, a v boji proti změnám světového klimatu, vysupuje Václav Klaus rád s provokativními gesty. Na jeho úředním sídle pražském Hradě nesmí dodnes vlát hvězdná vlajka Evropské unie," píše švýcarský list.

Jihoněmecký deník "Süddeutsche Zeitung" zdůrazňuje, že konzervativně liberální politik byl zvolen po několikadenních sporech a zdržování velmi těsnou většinou jen díky přeběhlíkovi z řad sociálních demokratů Evženu Snítiletému. Volba podle předního německého listu byla kvůli "skandálním průvodním okolnostem" terčem ostrých výhrad. Známý německý magazín "Focus" seznamuje své čtenáře s programem Václava Klause, jehož nové volební období začne v polovině března a bude trvat až do roku 2013. Píše, že tento 66 letý politik slíbil pokračování svého dosavadního kurzu, který se však v předcházejícím období zviditelnil skepsí k Evropské unii a změně světového ovzduší. V Česku pak podporuje program vlády Mirka Topolánka.

Rakouský konzervativní deník "Die Presse" upozorňuje, že opozice přiznala svou porážku a cituje šéfa opozičních sociálních demokratů, že "nezbývá nic jiného než Klausovi gratulovat". Na straně druhé konstatuje, že úřadující český prezident, kterému se podařilo získat většinu volitelů, zastává stanovisko, že nyní je nutno jít dále a dívat se přitom kupředu.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio