Přeběhlíci jako důsledek volebního výsledku

20. únor 2008

Už v průběhu prezidentské volby nalezla "vzpoura" poslance Evžena Snítilého proti jednotě sociálně-demokratických zákonodárců rychlý ohlas, když byl okamžitě vyloučen z poslaneckého klubu, předseda Paroubek jej vyzval k rezignaci na mandát. A hned po volebním víkendu oznámila náchodská buňka ČSSD úmysl vyloučit Snítilého ze strany.

A tak už má od všeobecných voleb sociální demokracie celkem tři odpadlíky, či přeběhlíky. Před rokem umožnili pánové Melčáka a Pohanka existenci Topolánkovy vlády, první z nich byl vyloučen a druhý ČSSD urychleně sám opustil. Jejich přechod ke koalici byl krokem podstatným, neboť odblokoval povolební pat a levice se musela smířit s opoziční rolí. Od té doby do žádného klubu nezařazení Melčák i Pohanka hlasují v zásadních otázkách s koalicí, včetně podpory balíku reformních zákonů, a také oni volili Václava Klause. Provinění Snítilého vůči vlastní straně je určitě menší, především proto, že prezident nemá na chod politiky ani zdaleka takový vliv jako vláda. Ale na druhé straně je pravda, že na Klausově vítězství se podepsal a ČSSD mu má tedy za zlé, otočku v tak prestižní věci. A zároveň strana může říkat, že druhé Klausovo období "zařídili" přeběhlíci, a Paroubek přispěchal s prohlášením, že ČSSD nikdy nebude lovit zákonodárce z druhého tábora. A pro ostrá slova nešel daleko: "Získávání přeběhlíků je odsouzeníhodná forma politické korupce, která de facto mění výsledky demokratických voleb", řekl včera šéf ČSSD a zároveň vyzval ODS a další strany, aby s takovým stylem politiky přestaly.

Přeběhlictví není jistě nic obdivuhodného, ale na druhé straně zase také nikoliv příliš dramatického. Setkali jsme se s ním už v minulosti. Asi nejznámější kauza se váže ke schvalování státního rozpočtu na rok 1997, k němuž tehdejší Klausova menšinová vláda neměla dost hlasů. A v tu chvíli "uprchl" od ČSSD poslanec Teplík, který se později stal členem ODS a dalších volbách se ocitl na volitelném místě kandidátky. Asi by se v jeho případě dalo hovořit o jistém druhu korupce v podobě aspoň na nějakou dobu zajištěné politické kariéry. Co stálo za rozhodnutím dvojice s cejchem nejhorších zrádců, tedy Melčáka a Pohanky, můžeme jen hádat. Někdo se domníval, že se stali nástrojem trucovitého ex-předsedy Zemana, který tak ukazoval Paroubkovi zač je toho loket. Možná dostali nějaké supertajné nabídky. Ale třeba se jim už prostě zdála neúnosná dlouho se protahující povolební rokování, která navíc k ničemu nevedla. Zda se někdy dozvíme pravdu, je ve hvězdách.

Nejčerstvější případ Snítilého je poněkud záhadný. Podle dostupných informací měl v éře totality spolupracovat s vojenskou kontrarozvědkou, tedy součástí StB a doposud se mu to dařilo ututlat. V médiích se hovořilo o verzi, že mohl být Snítilý nyní vydírán. Pokud by tomu tak bylo, pak by šlo vskutku o dost nechutnou praxi. I tady se ale pravdy asi hned tak nedočkáme. Bylo by pěkné, kdyby Paroubkova plamenná výzva byla vyslyšena a politikové by na zákonodárce opačné strany nevyvíjeli nátlaky a neslibovali jim pokud možno nikdy nic a tak dále. Ale nezapomeňme, že po volbách 2006 by šéf ČSSD naopak přeběhlíkem z "stovkového" bloku ODS, lidovců a zelených vůbec nepohrdl a podle všeho se o nějakého (zřejmě od Zelených), také pokoušel. Takže jeho nynější principiální proti přeběhlická kampaň nepůsobí zase tak věrohodně. Možná by se ČSSD měla zajímat o to, co mohlo vést všechny tři současné přeběhlíky k jejich obratu. Jinými slovy: vedení strany by se mělo o své zákonodárce starat a snažit se jim rozumět.

A zcela na závěr: celé toto "lovení" je přece důsledkem už několikátého těsného volebního výsledku, kdy nakonec vládnou koalice s minimální většinou. A někdy, aby ji vůbec dosáhly, musí k sobě zkrátka někoho získat. Není to rozhodně ideální, ale přece jen přijatelnější, než permanentní pat, vyostřená atmosféra a jedny předčasné volby za druhými. A samozřejmě, mělo by dojít k nějaké úpravě volebního zákona.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio