Ministerstvo spravedlnosti má hotový návrh přímé volby prezidenta

Návrh na přímou volbu prezidenta z dílny ministerstva spravedlnosti je hotový. Informaci přinesly Hospodářské noviny. Předloha počítá s tím, že by občané volili hlavu státu ve dvou kolech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentská standarta vlající nad Pražským hradem

Prezidentská standarta vlající nad Pražským hradem | Foto: Marián Vojtek

Diskuze o změně ústavy tak, abychom mohli prezidenta volit přímo, rozvířila letošní volba hlavy státu. Politici se ale rozcházejí v názoru, jestli by měl mít přímo zvolený prezident větší pravomoci.

Ministerstvo spravedlnosti dostalo od premiéra úkol vypracovat vlastní vládní návrh do konce prázdnin. Zadání splnilo. Navrhuje, abychom prezidenta volili dvoukolově. Do druhého kola by přitom postoupili dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů, pokud by jeden z nich nevyhrál už prvním kole s nadpolovičním podílem.

Politolog Tomáš Veleba se domnívá, že navrhovaný způsob volby je nejlepší možný. "Pokud bychom zvolili jakýkoliv systém, ve kterém si vítěz vystačí pouze s relativní většinou, tak ten zvolený prezident postrádá dostatečnou legitimitu. Můžeme namítnout, že jsou volební systémy, které jsou pouze relativně většinové, kde vítězovi stačí být nejlepším ze všech kandidátů, ale takovéto systémy jsou spíš vhodnější pro parlamentní volby, kde se zvolení kandidáti vítězných stran vzájemně vykompenzují," uvedl Veleba.

Dodává ale, že přímá volba má i svá rizika. Mimo jiné může destabilizovat parlamentní uspořádání, přímo volený prezident by podle Veleby měl větší legitimitu než vláda. Hlava státu by si prý vymáhala větší vliv na politické dění a hrozilo by více konfliktů mezi prezidentem a vládou.

Vlastní návrh přímé volby prezidenta prosazují sociální demokraté. V prvním čtení horní komora parlamentu posoudila i předlohu nezávislého senátora Jana Horníka.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme