Přímá volba prezidenta stále v nedohlednu

29. květen 2008

Zelení udělali dobře, že opět připomněli způsob volby prezidenta v době, kdy stávající prezident je teprve na začátku volebního období. Pokud by byla vůle změnit způsob volby z nepřímé na přímou, mělo by se to udělat co nejdříve, než se opět začne blížit další.

Pak začnou padat spíše účelové argumenty, jednotlivé politické síly zpravidla jsou pro takovou volbu, která více vyhovuje jejich kandidátovi. Opravdový veletoč v tomto směru předvedla před šesti lety ODS, odpůrkyně přímé demokracie, když se postavila za přímou volbu prezidenta, protože pochybovala o tom, že v nepřímé může na Hrad projít její zakladatel Václav Klaus. Ostrými slovy za to tehdy vlastní stranu kritizoval i její současný předseda a tehdejší senátor Topolánek.

Ale ani protiklausovské síly se o přímou volbu příliš nezasazovaly, také věděly, že Klaus v ní má velké šance. Nyní byl dvakrát za sebou zvolen i v nepřímé volbě a zájem ODS o volbu přímou ochladl.

Nyní s návrhem přichází její koaliční partner - Zelení - a jak se na jejich politický profil sluší, není to cesta právě přímočará, byť k přímé demokracii má vést přímá cesta, tedy referendum.

Nic proti návrhu, vychází vstříc značné části veřejnosti a je možné sbírat politické body. Má ale i svou odvrácenou stranu. Předně - referendum o změně Ústavy bude muset obsahovat ustanovení o minimální účasti voličů, navrhuje se nadpoloviční většina. Té nebude lehké dosáhnout, prezident se sice v České republice těší značné důvěře, ale jeho volba určitě není hlavním problémem občanů.

Druhou věcí je smysl změny. Zdálo by se, že je vše jasné, poněkud nedůstojný průběh poslední volby a určité nebezpečí, že podle stávajícího systému by nemusel být zvolen žádný kandidát, ovlivňují směr diskuse. Naděje, že přímá volba bude důstojnější, se ale mohou ukázat jako zcela marné. Naopak, velká volební kampaň může být ještě méně důstojná.

Přímá volba se nemůže zaseknout, zní další argument. Dosavadní nepřímé volby sice byly složité, ale prezident byl vždy nakonec zvolen. Možná by stačilo, aby i nepřímá volba měla nějakou pojistku a v určité fázi byl prezident zvolen jakoukoliv většinou.

Nejdůležitější by ale byla pojistka ve vyspělé politické kultuře. Pokud se jí nedostává, pak je úplně jednou, jak bude prezident volen. Smůla je, že ta se zákonem nařídit nedá.

Spustit audio