V ministerském návrhu přímé volby nebudou změny pravomocí prezidenta

Návrh přímé volby prezidenta, na kterém pracuje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, nebude obsahovat změny kompetencí hlavy státu. Pospíšil to uvedl v České televizi. Předlohu dopracuje v srpnu, aby ji mohl odevzdat vládě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Marián Vojtek

Materiál, na jehož vypracování se dohodli koaliční lídři, počítá s několika variantami způsobu volby. I když návrh nepředpokládá změny kompetencí hlavy státu, jak si přejí lidovci a zelení, Pospíšil nevylučuje, že se novela změní v průběhu debaty v kabinetu, sněmovně a Senátu.

Pospíšil už vládě odevzdal také sedm variant změny volebního zákona tak, aby nediskriminoval menší strany.

Poslanecká sněmovna tedy bude projednávat vedle ministerské verze i poslanecký návrh sociálních demokratů, a také zelených, aby se o přímé volbě prezidenta uspořádalo referendum. Radiožurnálu to na začátku července potvrdila místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová: "Dohodli jsme se, že tento návrh nestáhneme."

Postoj lidovců, kteří nechtějí referendum, tehdy obhajoval místopředseda KDU-ČSL David Macek: "Nepřipadá nám rozumné pořádat referendum o tom, zda občané chtějí přímou volbu prezidenta. Protože se ví, že chtějí. Byly by to vyhozené peníze."

Podle místopředsedy sněmovny za ČSSD Lubomíra Zaorálka je diskuse o změně volby prezidenta možná. Nechápe ale, proč by měla mít svůj vlastní návrh koalice, sociální demokracie, která už ho má i ve sněmovně, i Strana zelených. lepší by podle něj bylo, kdyby vznikl jeden text jako kompromis všech stran.

Milan Kopp, Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme