Přímá volba prezidenta opět na pořadu dne

O návrhu Strany zelených na referendum o přímé volbě prezidenta jednaly opět špičky koaličních stran, tzv. K 9. Z iniciativy předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka toto jednání předcházelo dnešnímu zasedání vlády. Ta měla návrh Zelených projednávat už minulý týden, ale odložila ho právě na dnešek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby

volby | Foto: Martin Smrček

Lídři ODS, KDU-ČSL a SZ se dohodli, že ministerstvo spravedlnosti dostane za úkol přes prázdniny vypracovat koaliční návrh přímé volby prezidenta. Návrh se nelíbí lidovcům, přesto ho podle první místopředsedkyně Zelených Dany Kuchtové dnes vláda projedná a později se jím bude zabývat i parlament.

Jak by měla znít otázka pro lidové hlasování, to Radiožurnálu upřesnila poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques: "Jedná se o poměrně originální návrh, který spojuje referendum, ve kterém lidé odpoví na otázku, zda si přejí přímou volbu prezidenta, a přílohu, která uvádí, jaká by byla změna Ústavy, která umožní realizaci takové volby. Ta otázka je konkrétně formulovaná, zda si přejí, aby prezidenta České republiky volil lid."

I když se na přímé volbě prezidenta shodly všechny koaliční strany, velkou podporou nemá v části Občanské demokratické strany, ke které patří i premiér Mirek Topolánek. Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř dnes také zopakoval, že přímá volba prezidenta by byla změnou, po které by bylo možné do boje o nejvyšší státní funkci znovu vyslat současného prezidenta Václava Klause.

Co konkrétně si o návrhu Zelených na referendum o přímé volbě prezidenta myslí lidovci, vysvětlil mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek: "Pořádat referendum k této otázce je nadbytečné, protože je zřejmá většinová vůle společnosti, aby byla uzákoněná přímá volba prezidenta. Stejně tak se zdá, že je zde většinová vůle politická. Pořádat k této věci referendum je nejen určité zdržování této záležitosti, ale navíc je to naprosto zbytečná investice peněz, které může Česká republika investovat jinde a mnohem smysluplněji."

V Poslanecké sněmovně už je půl roku také návrh na přímou volbu prezidenta z dílny České trany sociálně demokratické. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by právě tato norma mohla být dobrým východiskem k jednání a těší ho, že Zelení mají na přímou volbu hlavy státu stejný názor. K jeho prosazení bude ale podle Paroubka bude třeba širší shoda v rámci parlamentu: "Přes 70 % lidí je pro přímou volbu prezidenta. Nicméně pokud by to bylo podmínkou Zelených, jsme připraveni jednat. Především je ale třeba získat podporu dalších politických stran, aby pro ústavní zákon, který je potřeba, byly zajištěny tři pětiny členů Poslanecké sněmovny a také Senátu."

Chcete přímou volbu prezidenta? Hlasujte v naší anketě!

Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme