Bude Miloš Zeman kandidovat na prezidenta?

Bývalý premiér sociálnědemokratické vlády Miloš Zeman nevylučuje kandidaturu na křeslo prezidenta. Příští prezidentská volba by ale musela být přímá a musel by mít širokou politickou podporu O tu se ale Zeman zatím neuchází. Naopak o návrat bývalého předsedy ČSSD do politiky usiluje sdružení Přátelé Miloše Zemana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: Jan Rosenauer

Podle dnešního Práva stojí v čele organizace bývalý ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Miloš Zeman jejich iniciativu neodmítá, ale návrat do politiky zatím neplánuje. Stávajícího předsedu sociálních demokratů Jiřího Paroubka případná kandidatura Miloše Zemana pobavila: "Myslím, že je to báječná myšlenka, určitě se tím zabaví. Jenom konstatuji, že v posledním roce asi pětkrát změnil názor. Takže očekávám, že ho po podzimních volbách zase změní."

Bývalý předseda ČSSD a expremiér Miloš Zeman odešel ze sociální demokracie kvůli trestnímu oznámení v kauze advokáta Zdeňka Altnera. To podal Jaroslav Novák, přezdívaný Večerníček, člověk blízký sociální demokracii, který ale není jejím členem. Podle podezření Zemana za tím stál současný šéf Lidového domu Jiří Paroubek. Ten to ale tvrdě odmítl a Zemanův krok označil za zoufalou snahu.

V paměti české politiky je fiasko Miloše Zemana v boji o prezidentskou funkci v lednu roku 2003. Zeman tehdy prohru neunesl a ihned po volbě opustil Pražský hrad, aniž by předstoupil před novináře. Nerozloučil se ani se svými soupeři. "Já Miloše Zemana, jakkoliv jsme spolu nesouhlasili pětatřicet let a veřejné půtky jsme spolu měli od roku 1968, nepovažuji za nepřítele a mrzí mě, že tu teď není, protože bych za ním šel a ruku bych mu podal," reagoval tehdy na porážku svého rivala Václav Klaus.

kolektiv autorů, Drahomíra Bačkorová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme