Zelení jsou pro referendum o přímé volbě prezidenta

Strana zelených přišla s návrhem zákona o referendu, ve kterém by lidé rozhodli, zda si přejí přímou volbu prezidenta, nebo ne. Za nejmenší koaliční stranu jej předložili Martin Bursík, Kateřina Jaques, Přemysl Rabas a Ondřej Liška.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K. Jacques při volbě prezidenta

K. Jacques při volbě prezidenta | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

O způsobu volby příštího prezidenta by mohli lidé rozhodnout v referendu. S návrhem na zákon, který by lidové hlasování umožnil, přišli zelení. Ti k jeho prosazení budou potřebovat tří pětinovou většinu přítomných poslanců a senátorů.

Po šesti podobných neúspěšných návrzích, které byly během let v této souvislosti podány, a současném sedmém, který do Poslanecké sněmovny podala ČSSD, vidí Strana zelených možnost, že by jejich návrh na referendum o přímé volbě prezidenta mohl získat politickou podporu.

Už teď, jak Radiožurnálu řekla šéfka poslaneckého klubu Zelených Kateřina Jacques, ji hledají u koaličních partnerů: "Pro nás jsou klíčovými naši partneři v koalici. V programovém prohlášení vlády, v koaliční smlouvě máme řečeno, že zahájíme diskusi o přímé volbě prezidenta. S návrhem jsme seznámili jak premiéra, tak předsedu klubu ODS Petra Tluchoře a v diskusi budeme dál pokračovat. Ten návrh je otevřený dalším poslancům a poslankyním."

Podle předsedy ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny za ODS Marka Bendy, je ale problém především v tom, že se strany nedokáží shodnout na podobě přímé volby.

"Když už bych chtěl dělat referendum o přímé volbě prezidenta - nepokládám ho za nezbytné, protože asi je všem jasné, že takové referendum by prošlo a poměrně vysoko - tak přeci by bylo férové nabídnout občanům varianty. Říct: Chceme jednokolovou volbu, dvoukolovou s dvěma postupujícími, dvoukolovou s více postupujícími! Získá-li něco z toho většinu občanů, pak by asi bylo legitimní a rozumné to uzákonit," domnívá se Benda.

Příští týden by se měl ve sněmovně probírat jiný návrh zákona o přímé volbě prezidenta, který pochází z dílny opoziční ČSSD. Na rozdíl od zelených socialisté nepočítají s referendem, do svého návrhu zákona zahrnuli i redukci pravomocí prezidenta.

Jaká je představa politiků Strany zelených o plebiscitu o prezidentské volbě a nakolik bude přijatelná pro ostatní vládní strany, o tom byl i dnešní Duel Radiofóra. Zvukový záznam si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Jana Zemanová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme