Při nehodě slovenského autobusu v Srbsku zahynuly i dvě Češky

21. červen 2016

V Srbsku dnes nad ránem havaroval slovenský autobus. Při nehodě zahynulo podle dosavadních zpráv celkem pět turistů. Mezi oběťmi jsou také dvě Češky. Informovalo o tom českého ministerstvo zahraničí. Dalších více než 20 osob je zraněných, patří k nim i nejméně osm Čechů. Klienti cestovní kanceláře Aeolus se vraceli domů z dovolené na Korfu.

„Bohužel máme potvrzeno, že dvě Češky zraněním podlehly. Dalších osm lidí je zraněno, neměli by být ohroženi na životě. Jsme samozřejmě v kontaktu s jejich rodinou,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Pět zraněných je v nemocnici v srbském městě Niš, ostatní v Aleksinaci. Mezi nimi je také tříčlenná rodina.

„Jeden z nich má těžší zranění a možná bude převezen do větší nemocnice v Niši. Jeho manželka a dcera mají lehčí zranění a jsou společně," upřesnila velvyslankyně v Bělehradě Ivana Hlavsová.

Mezi pasažéry bylo celkem 12 Čechů. Autobus podle informací ambasády v Bělehradě nabíral turisty v Brně, Olomouci a Ostravě. Zdravotní stav všech Čechů se úřady nadále pokoušejí zjistit. Informace ale získávají postupně.

„Máme k dispozici seznam cestujících z autobusu, ale srbské orgány nám zatím nejsou schopné dát konkrétní přehled o tom, jak který cestující na tom je. Zjišťujeme to vlastními silami na místě,“ dodala Hlavsová.

Kromě Čechů cestovali v autobuse už jen Slováci, informoval Tomáš Němec z české pobočky cestovní kanceláře Aeolus, která působí i na Slovensku a zájezd zajišťovala.

Do Srbska proto odjel i slovenský policejní přidělenec. „Momentálně zjišťuje rozsah zranění slovenských občanů, která utrpěli při tragické dopravní nehodě. Jakmile budeme mít kompletní informace, budeme informovat o možnosti jejich návratu na Slovensko,“ potvrdila Michaela Paulenová ze slovenského ministerstva vnitra.

Slovenský prezident Andrej Kiska i premiér Robert Fico vyjádřili upřímnou soustrast pozůstalým obětí. Slovenští poslanci drželi v parlamentu minutu ticha. Fico také přislíbil pomoc Slovákům, kteří v autobuse cestovali.

„V dopoledních hodinách jsem absolvoval pracovní setkání s ministrem vnitra. Dohodli jsme postup, jak technicky co nejlépe a nejrychleji pomoci našim spoluobčanům, účastníkům dopravní nehody v Srbsku,“ napsal Fico v jednom ze statusů na sociální síti Facebook.

Kvůli nehodě už také zasedal krizový štáb. Z Bratislavy má během dneška odletět na místo nehody vládní speciál s psychology, dvěma duchovními a s lékaři. Letoun by večer mohl zpět do Bratislavy přepravit některé cestující a zraněné, pokud to jejich zdravotní stav dovolí. Pro další pasažéry by se měl speciál vrátit zítra.

Příčina nehody není známa

V autobuse cestovní kanceláře Aeolus, která působí na českém i slovenském trhu, bylo celkem 29 cestujících a dva řidiči. Skupina jela domů ze zájezdu z řeckého ostrova Korfu.

Srbská státní televize RTS už dříve uvedla, že mezi pasažéry byly hlavně starší manželské páry. Nejmladšímu cestujícímu bylo prý 15 let.

Kolem půl čtvrté ráno sjel autobus z vozovky v úseku mezi městem Aleksinac a obcí Ražanj. Převrátil se, a poté se zastavil vedle nízkého dálničního náspu. Příčiny vážné nehody se nadále vyšetřují. Cestovní kancelář oznámila, že autobus byl v dobrém technickém stavu. Měl nové pneumatiky a řidiči se během cesty pravidelně střídali.

Nehoda slovenského autobusu v Srbsku
autoři: pev , ČRo , ako | zdroj: ČTK
Spustit audio