Příběh planety Země se představuje v Ostravě

7. listopad 2010

Výstava Příběh planety Země doputovala do Ostravy. Pavilon C na Černé louce zaplnily desítky exponátů, které přibližují vznik a vývoj naší planety, její geologii a přírodní unikáty. Výstavu připravil tým odborníků z Národního muzea v Praze.

„Vydat se na cestu do středu Země, vidět tryskající lávu nebo zažít zemětřesení. I to může zažít návštěvník na výstavě Příběh planety Země,“ říká Ivana Češková z ostravského výstaviště Černá louka.
Výstava zprostředkuje návštěvníkovi magickou krásu výbušných vulkánů, lávový ohňostroj i zdánlivě klidné oblasti podmořského rozpínání kontinentálních desek. Po průchodu zemským nitrem a sopkou může návštěvník na vlastní kůži pocítit i zemětřesení. Může si také sáhnout na některé horniny, zahrát celou řadu interaktivních her na dotykových obrazovkách. Všechno je doprovázeno celou řadou zvuků, které přírodní procesy doprovázejí.

„Výstava také představuje vzácné meteority, unikátní fosilie a modely pravěkých zvířat. Chce pobavit i poučit,“ doplňuje Blanka Krajbichová z Národního muzea v Praze.
Moderní technikou to tady je skoro nabité. Pro žáky škol, ať už 1. nebo 2. stupně, je tady několik dotykových obrazovek s interaktivním programem, kde se dovědí o jednotlivých tématech a kde si mohou vyzkoušet své znalosti.

Architektem výstavy, která se rozkládá na ploše více než 600 m2, je Karel Lapka.
Každý prostor, každou výstavu tvoříte světlem. A ta láva je velká upoutávka zvláště pro mladší generaci, to je zajímavost, kterou nikde nevidíte – snažili jsme se, aby vypadala věrohodně. Včetně zemětřesení, kde jsou originální záběry zemětřesení z Japonska – na plátně je vidět, že to jsou opravdu hrůzné momenty.

Výstava Příběh planety Země bude na Černé louce v Ostravě k vidění až do konce roku.

Spustit audio