Projekt Omama: Unikátní vzdělávací projekt pomáhá rozvíjet předškolní děti

3. září 2020

Projekt Omama zaměřený na rozvoj, výchovu a vzdělávání romských dětí do 6 let funguje na Slovensku třetím rokem. Omamy, jakési babičky, si s dětmi hrají, zpívají nebo jim čtou pohádky. Děti jsou pak podle pedagogů ve vývoji o dva až tři roky dále než ty, kterým se chudých rodinách nikdo nevěnuje.

Dlouhodobé výzkumy potvrzují, že podpora rozvoje dětí v nejmladším věku má pro společnost nejvyšší návratnost. Brzký rozvoj dítěte násobně zvyšuje jeho potenciál pro úspěšné studium a zaměstnatelnost v dospělosti. Ředitel občanského sdružení Cesta von, které projekt Omama zastřešuje, Pavel Hrica:

„Podle moderní vědy je prvních 1000 dní našeho života ze všeho nejdůležitější, protože mozek je nejplastičtější. Pokud se v tomto věku podaří dítěti správně vybudovat základy, může na nich stavět úspěch v celém svém životě.“

Namísto nešťastného života v chudobě, závislosti na podpoře a pobírání různých dávek se tak z člověka může stát úspěšný a plně integrovaný člen společnosti.

Výuka ve slovenštině? Ne všechny děti ji ovládají

Vzdělávací projekt Omama

S pěti letou Martinkou si omama Alexandra Giňová čte a učí ji poznávat barvy, tvary a počítat. S romským děvčátkem komunikuje výhradně slovensky:

„Největší problém mývají s tím, že nerozumí slovensky, což je problém ve chvíli, když jim vysvětluji aktivitu, kterou budeme dělat. Musí jim to překládat maminky, ale i ty někdy nerozumí.“

Práci omamy oceňuje i Martinina matka Ludmila Siváková:

„Naučila se všechny barvy, umí pojmenovat obrázky v knížce.“

Omama Drahuše Koščáková se už rok stará o rozvoj a výchovu tříletého Daniela. Kromě čtení a kreslení trénují i jemnou motoriku:

„Když jsme začínali, neuměl ani chytit tužku do ruky. Teď už nakreslí čáru, kruh, vlnku, zná barvy.“

Náhrada chybějící generace

Přítomnost rodiče na lekci je povinná. Rodiče mohou následně sami doma rozvíjet svoje dítě podle příkladů a rad omamy. Generační chudobě chybí generace, která by mladším předávala rady a návyky pro úspěšný život. Staří ho totiž sami nikdy nezažili. Omamy tuto chybějící generaci nahrazují. Více omama Denisa Pechová:

„Výběr pohádkové knihy pro ně byl něčím výjimečným. Častokrát poprvé spatřily knihu. A zajímalo to i rodiče, kteří je jako děti také neměli.“

Omamy při práci využívají sadu hraček a manuál s desítkami aktivit, které rozvoj dítěte. Občanské sdružení Cesta von chce projekt postupně zavést ve všech vyloučených komunitách na Slovensku.

Spustit audio