Projekt Patron pomůže mladým mužům opouštějícím dětský domov

12. leden 2013

Podle některých průzkumů má více než 50 procent absolventů dětských domovů problém se zákonem. Řešením je co nejméně dětí umisťovat do ústavů a zavádět pěstounskou péči. Mladým mužům, kteří v ústavní péči vyrostli a mají se teď postavit na vlastní nohy, chce pomoci nezisková organizace Liga otevřených mužů se svým projektem Partner. Do 15. ledna se do něj mohou přihlásit ti, kdo jsou ochotni mladé muže přicházející z ústavní výchovy na jejich cestě životem doprovázet.

Liga otevřených mužů je organizace, jejímž cílem je už od roku 2006 zkvalitňovat život mužů. Propaguje aktivní otcovství, zakládá sebepoznávací mužské skupiny, prosazuje genderovou rovnost a ve svém projektu Muži proti násilí usiluje o odstranění patologických jevů v rodinných vztazích.

Nápad patronství se zrodil právě v jedné z mužských skupin, jejíž členy napadlo, že by své zkušenosti a poznatky o pravém mužství mohli předávat těm, kterým pozitivní mužské vzory chybí nejvíce, tedy mužům opouštějícím dětské domovy. Jak by měla činnost patronů vypadat? Vysvětluje manažer projektu Lukáš Talpa:

PF 2013 Ligy otevřených mužů

„Minimálně jednou měsíčně se sejdou na nějakou dobu s tím klientem, budou spolu trávit čas, probírat různé otázky života, on se pro ně stane jakoby velkým bratrem, kamarádem, který pro ně bude třeba i nějakým referenčním vzorem ve chvíli, co opustí ti mladí muži zařízení náhradní výchovy. Tak je takové očekávání, že se stanou pro ně jakýmsi vzorem.“

Jakou by měli mít patroni kvalifikaci? Měli by být zkušení, nejlépe otcové rodin, trpěliví a kreativní. Pokud nejsou otci, měli by mít alespoň tříletou zkušenost s prací s mládeží. Podmínkou je ukončené středoškolské vzdělání a trestní bezúhonnost.

Jelikož odborné garanty má Liga otevřených mužů zatím pouze v Praze a Plzni, rozjíždí v této fázi projekt zatím pouze v hlavním městě, Středočeském a Plzeňském kraji. Co patrony čeká v nejbližší době?

Z Ligy otevřených mužů...

„Od patronů se očekává, že budou ochotni strávit dva víkendy při vzdělávání. První víkend je jejich vzdělání, aby se naučili, co to znamená být patronem, seznámili se s potenciálními výzvami, které ten projekt skrývá a co je může potkat; a ten druhý víkend je určen pro seznámení se s těmi klienty, s těmi mladými muži.“

Když dítě dosáhne osmnáctého roku věku a odchází z dětského domova, má většinou různé možnosti, jak se do života začlenit. Pomoci se mu snaží řada organizací a sdružení, např. občanské sdružení Múzy dětem, které s Ligou otevřených mužů spolupracuje a mladé muže, kteří opustili ústavní výchovu, pro ni vyhledává.

Velmi užitečnou práci dělají také Domy na půl cesty. Jeden z nich funguje v rámci Karlovarské farní charity. Jeho činnost vysvětluje Monika Kobylková:

„Děti z dětských domovů a výchovných ústavů v těch ústavech dostanou všechno a najednou jim je osmnáct let a jsou odkázány samy na sebe. My jsme ta druhá štace. Můžou využít našich ubytovacích služeb, když sem přicházejí, tak je s klienty sestaven individuální plán, kde jsou určeny cíle pobytu, co ten klient tady chce vlastně řešit. Když nemá zaměstnání, tak se snažíme, aby si vyřídil potřebné věci, zaregistrování na úřadu práce, dávky a samozřejmě řeší se s ním dále to zaměstnání.“

Projekt Ligy otevřených mužů Patron tedy domům na půl cesty nekonkuruje, ale naopak jejich činnost doplňuje o lidský a přátelský rozměr. Více informací lze získat na webových stránkách www.ilom.cz. Zájemci o zapojení do patronátu by se měli přihlásit do 15. ledna. Projekt podporuje Evropský sociální fond v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio