Protržené plátno? Filmařská legenda! Jak se trénuje kulečníkový trojband v bývalém archivu StB

3. květen 2024

Tělovýchovná jednota v liberecké čtvrti Starý Harcov sdružuje několik sportovních oddílů. Patří k nim i kulečníkový sport, ve kterém hrají na republikové úrovni, i pánové „v letech“.

Sklepení sokolovny v liberecké čtvrti Starý Harcov skrývá jedno velmi zajímavé překvapení. Několik milovníků kulečníkového sportu prostor svépomocí upravilo a vybavilo kulečníkovými stoly, a odehrává se tam celá řada soutěží. A přestože řada členů rozhodně nepatří mezi juniory, jezdí i na republiková utkání.

„Býval tu archiv StB a místo něj jsme nastoupili my. Udělali jsme si rekonstrukci a máme teď, řekl bych, jednu z nejhezčích heren v České republice, tři malé a dva velké stoly. Čili jsme de facto schopni hrát a pořádat jakékoli soutěže,“ popisuje předseda oddílu kulečníkového sportu Aleš Šlambor.

Pan Jiří Absolon z TJ Starý Harcov Liberec trénuje trojband
V herně trénuje pan Jiří Toth, je mu 76 let, kulečník hraje 62 let. „Přes 30 roků jsem závodil, první ligu jsem hrával… Trénovat chodím každý den, teď se hrají hlavně kvarty, to je takový trojband,“ říká.

Řeč přichází i na protržení kulečníkového plátna. „To je filmařská legenda,“ přidává se do hovoru pan Jiří Absolon. „My to s Jiříkem hrajeme už mnoho let, a jednou jedinkrát se to stalo,“ dodává muž, který kdysi hrával i fotbal za libereckou Duklu.

Pánové trénují na sobotní (4. května 2024) mistrovství jednotlivců v kvartách, podle nich nejtěžší disciplínu. „Ale na to se těším. Protože stát pro seniory dělá různé věci, ale neumí je zabavit. Dává nám slušný důchod, všecko, ale aby podporoval nějaké vyžití, aby nebyli doma a mohli někam přijít mezi chlapy, to ne…“ zamýšlí se pan Absolon.

„No, to je taky jedna z věcí, Národní agentura sportu stanovila, kdo je pro ni ještě sportovec. Kategorie dospělých končí věkem 50 let, já si samozřejmě hned vzpomenu na Jardu Jágra,“ potvrzuje předseda kulečníkového sportu při TJ Starý Harcov Aleš Šlambor.

„Myslím, že je potřeba se zamyslet, protože rodiče vedou děti, dědečkové vedou svá vnoučata ke sportu a celoživotní lásce ke sportu. A je celkem jedno, jaký sport to je,“ říká a luská přitom prsty. Při kulečníku se totiž nefandí pokřikem, ale luskáním prstů.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související