Puškvorec je léčivka i koření. Dokáže pomoci při problémech s trávením i bolestech kloubů

24. srpen 2022

Puškvorec najde své uplatnění v lékárničce i v kuchyni. Tahle rostlina se silnou vůní a mírně hořkou chutí pochází původně z Asie, dnes je již rozšířená po celé Evropě. U nás se vyskytuje v okolí rybníků a stojatých vod.

Oddenek má svůj význam až u tříletých rostlin. Můžete ho nakrájet, usušit a rozemlít na prášek pro pozdější užití.

Staré herbáře uvádějí puškvorec jako čarodějnou rostlinu, která údajně lidi i dobytek chránila před zlými silami. Ale teď vážně. Odvar z puškvorce může pomoci s problémy trávicího ústrojí. Dokáže zklidnit rozbouřené zažívání a uleví od nadýmání.

Odvar pomůže také při léčbě otoků nebo kloubních a kožních problémů.

Sušený kořen puškvorce může pomoci kuřákům skončit s kouřením, protože zahání chuť na nikotin.

V kuchyni ho také můžete užít. Touto aromatickou bylinkou dochutíte řadu jídel. Výborně se hodí nejen do asijských jídel, ale třebas i do sladkých jídel – hlavně kompotů.

Puškvorec se přidává i do zubních past a žvýkaček.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.