Pussy Riot před soudem a nový kostel při akademii ruské tajné služby

4. srpen 2012

Hlava pravoslavné církve patriarcha Kirill posvětil základní kámen chrámu Iverské Matky Boží, který vzniká při Akademii ruské tajné služby FSB v Moskvě. Děje se tak právě ve dnech, kdy v ruském hlavním městě probíhá ostře sledovaný proces s punkovou skupinou Pussy Riot. Třem dívkám hrozí až sedm let za výtržnictví v pravoslavném kostele v Moskvě. V únoru tam zpívaly punkovou modlitbu "Bohorodičko, vyžeň Putina“. Protestovaly tak právě proti sepětí církve a politiky.

Výstavba tohoto poněkud zvláštního chrámu probíhá v rámci výstavby asi dvou set nových svatostánků, které po celé Moskvě vznikají za podpory vlády ruské metropole a samozřejmě pravoslavné církve. Patriarcha Kirill při této příležitosti prohlásil, že „chrám se stane pozoruhodnou památkou moderní sakrální architektury a nepochybně bude nejen duchovní, ale i estetickou ozdobou této nové oblasti města Moskvy. Hlava ruských pravoslavných k tomu dodal, že výstavba dvou stovek nových chrámů není projevem pýchy, ale výrazem vědomí těch škod, jež duchovnímu životu země přineslo sovětské období.

Slavnostního obřadu se zúčastnil i náčelník akademie FSB Viktor Ostrouchov. Ten zdůraznil, že „na Rusi církev a ozbrojené síly vždy tvořily nedělitelný celek.“ K čemuž dodal, že posluchači a učitelé akademie jsou znepokojeni útoky, jimž je Ruská pravoslavná církev v poslední době vystavena. Narážel tím zcela nepochybně na kritické hlasy, které po ruském vysokém kléru požadují, aby se tří mladých žen, stojících před Chamovnickým soudem, jednoznačně zastal. Což ovšem zdá se, nehrozí…

Performance Pussy Riot v chrámu Krista Spasitele

O celkové dynamice skandálu s Pussy Riot velmi plasticky už před časem vypovídal známý opoziční vůdce, právník a bloger Alexej Navalnyj, který je dnes ostatně jako nepohodlný intelektuál sám ohrožen vězením:

„Uvědomme si, jaký to mělo vývoj. Po počátečním rozpačitém tichu zřejmě přišel pokyn z Kremlu, a pak se to rozjelo. Případ dostalo na starost 5 špičkových vyšetřovatelů pro obzvlášť závažné trestné činy. Takhle se u nás nevyšetřuje ani terorismus.“

Členka Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová míří na druhý den soudního líčení

Z lůna církve samotné se všech tří dívek zastává známý protojerej Andrej Kurajev. Ten upozorňuje, že pokud lidé mají dojem, že ty tři mladé ženy jsou nepřítelkyněmi církve, je to velice smutné – už proto že udělat z někoho nepřítele církve znamená činit ho stejně velkým. Je snad církev Kristova povolána k tomu, aby bojovala se třemi ženami? To je k zešílení! říká přímo Kurajev.

Ve prospěch souzených dívek se rusky vyslovila i slavná německá punková zpěvačka Nina Hagen.

„Miluji vás. Já chápu, jak je to pro Pussy Riot těžké, ale věřím, že láska Boží zvítězí!“

Smutné v každém případě je, že ony zmíněné právě budované chrámy v Moskvě by se velmi dobře mohly stát dalšími baštami velmi silného pravoslavného konservatismu v Rusku.

autor: Daniel Raus
Spustit audio