Rabín Sidon slaví 80. narozeniny, jaký je židovský „1. máj“ a co nabídne Den židovských památek

7. srpen 2022

Vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon se dožívá 80 let. Kdy se slaví židovský „Valentýn“? A kam se podívat na Den židovských památek?

Rabín Sidon 80letý

Hebrejsky jeho jméno je Efraim ben Šimon Alexander. Ale skrývá se i pod literárním pseudonymem Chaim Cigan. Karol Efraim Sidon oslaví 9. srpna své 80. narozeniny. Několik různých jmen prozrazuje pestrost životní dráhy tohoto někdejšího disidenta a chartisty, dnes vrchního zemského a bývalého vrchního pražského rabína, ale i náboženského myslitele, spisovatele, dramatika a překladatele. Při příležitosti životního jubilea ho s mikrofonem navštívila Terezie Jirásková.

Co rabín Sidon pokládá za svůj největší životní úspěch? Jak hodnotí svou dráhu rabína, překladatele a spisovatele? Jak vidí současnou válku na Ukrajině? A jakou knihu nyní píše? To vše Karol Efraim Sidon prozrazuje v rozhovoru Terezie Jiráskové.

Od smutku k radosti

„Je čas plakat i čas se smát,“ píše se v biblické knize Kazatel. Platí to i o měsíci avu, který podle židovského kalendáře připadá na letní týdny. Právě tuto neděli věřící Židé drželi půst, který připomíná zničení obou starověkých jeruzalémských chrámů 9. dne měsíce avu. Krátce po tomto datu však přichází den obzvláštní radosti, totiž Den lásky. O střídání smutku i radosti během letního měsíce avu hovoří Leo Pavlát.

Jaké zvyklosti provázejí půst 9. avu? A čím je specifický Den lásky? Poslechněte si Leo Pavláta.

Nepropásněte Den židovských památek

Pokud ještě nemáte plány na příští víkend, máme pro vás zajímavou pozvánku. V neděli 14. srpna se koná už 5. ročník Dne židovských památek. Zdarma nebo za symbolické vstupné se můžete podívat do 55 židovských objektů po celé republice. Většinou jde o synagogy nebo hřbitovy, které běžně nejsou přístupné nebo v posledních letech prošly nákladnou rekonstrukcí. Co letos patří mezi největší lákadla, zjišťovala Daniela Brůhová.

Jaké novinky letos zájemce o židovské památky čekají? A v jaké aplikaci najdete, co všechno můžete navštívit?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autoři: Noemi Fingerlandová , Tvůrčí skupina Publicistika , Leo Pavlát
Spustit audio