Podnět posluchače J. Civína ohledně pořadu Toulky českou minulostí (leden 2019)

30. leden 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 1. 2019.

Text podnětu

Vážená Rado ČRo,

neposílám žádnou stížnost, ale spíš podnět. Jedná se o nedělní Toulky českou minulostí. Byl jsem nepříjemně překvapen, když jsem se dozvěděl, že jsou zrušeny. Provázely mě pravidelně každé nedělní ráno, a zpočátku, kdy je nebylo možné vyvolat v archivu, a nemohl jsem je vyslechnout, byl jsem značně rozmrzen. Byl to velmi kvalitní pořad, perfektně prezentovaný, vždy jsem se dozvěděl něco zajímavého z naší minulosti. Snad by se dalo pokračovat se stejným nebo podobným pořadem, vždyť i po založení Československa v r.1918 prošly dějiny naší země mnohými peripetiemi, které by stály za uvedení. I kdyby nedošlo k obnově tohoto pořadu, přesto přeji jeho autorům, především p.Veselému, a všem, kteří se na tomto skvělém pořadu podíleli, pevné zdraví a radost z dobré práce.

Ještě dodám, že každou sobotu si rovněž nenechám ujít pořad Meteor, který je stejně kvalitní.

S pozdravem

RNDr. Jan Civín

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Civíne,

děkujeme Vám za to, že pozorně posloucháte vysílání Českého rozhlasu, a také za Váš podnět. Předali jsme jej vedení Českého rozhlasu k vyjádření, které nás uspokojilo a ztotožňujeme se s ním. Naleznete jej v příloze.

S pozdravem,
jménem Rady ČRo,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Civíne,

děkuji za Váš zájem o vysílání Českého rozhlasu, zejména pak legendárního seriálu Toulky českou minulostí. Na začátek mi dovolte stručné vysvětlení aktuální situace. Toulky českou minulostí byly od počátku plánovány do vzniku Československa v roce 1918. V tomto směru následovaly svou knižní předlohu – Toulky českou minulostí od Petra Hory-Hořejše, která končí také počátkem 20. století. Kvůli velké oblíbenosti seriálu navážeme na tento původní seriál novým cyklem pod názvem Toulky českými osudy, který se bude věnovat osudům významných českých, moravských a slezských osobností 20. století. Počítáme s tím, že bude zachován autorský tým Josef Veselý – Jaromír Ostrý. Momentálně intenzivně pracujeme na vývoji tohoto formátu. Cyklus by měl odstartovat během února 2019.

Uvědomuji si, že se Toulky českou minulostí za více než 20 let existence staly bez přehánění rodinným stříbrem Českého rozhlasu Dvojka, a proto od února 2019 nasadíme reprízy podstatné většiny dílů, a to každý všední den od 20:00. Posluchači tak budou moct znovu prožít dobrodružství českých dějin v jedinečném podání brněnského tvůrčího týmu.

Dovolte mi popřát Vám vše dobré do roku 2019 a rovněž mnoho posluchačských zážitků s Českým rozhlasem.

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu

autor: kob
Spustit audio