Stížnost posluchače ohledně činnosti J. Orta, J. Škroba a A. Rychlíkové (leden 2019)

30. leden 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 1. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den,

rád bych věděl, zda je podle názoru Rady ČRo a generálního ředitele ČRo přípustné, aby redaktoři veřejnoprávního média zpochybňovali soukromé vlastnictví, tedy jeden ze samotných základů ústavního pořádku, popřípadě reagovali v diskuzi na sociálních sítích urážkami jiných uživatelů, jako se to stalo nejméně v následujících třech případech:

Jakub Ort: Fetišizace soukromého práva je jeden ze základních problémů této společnosti. My rozhodně jsme pro demokratizaci vlastnictví Zdroj: https://www.info.cz/nazory/klinika-neni-nic-jineho-nez-dobre-maskovany-utok-na-soukrome-vlastnictvi-komentar-m-pura-39443.html

Jan Škrob: Opět se ukazuje, že život a soukromé vlastnictví jsou v přímém rozporu. Zdroj: https://twitter.com/janskrob/status/1083406152120102912

Apolena Rychlíková: Ty jo, snad vas neklepne pepka )))) to musi bejt hrozny zjistit az v tak pokrocilym veku, ze jsou i jiny nazory nez ty vase. Konzervativni malomestaci s normalizovanejma mozkama koukam maj dneska svatek ))) Zdroj: https://twitter.com/A_Rychlikova/status/1083732066624167936

S pozdravem

Váš posluchač

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane posluchači,
děkujeme Vám za to, že pozorně posloucháte vysílání Českého rozhlasu a zajímáte se o jeho souvislosti. Váš podnět jsme prodiskutovali s vedením Českého rozhlasu a předali mu jej k vyjádření, kterému rozumíme a ztotožňujeme se s ním. Naleznete jej v příloze.

S pozdravem,
jménem Rady ČRo,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

Jakub Ort, Jan Škrob a Apolena Rychlíková nejsou zaměstnanci Českého rozhlasu. Pan Ort a Škrob patří mezi externí spolupracovníky Radia Wave, jsou v týmu moderátorů pořadu věnovaného náboženským otázkám. Paní Apolena Rychlíková je rovněž externistkou a jako komentátora ji využívá stanice Plus.

Všichni tři výše jmenovaní mají na své osobní názory právo; v práci pro Český rozhlas jsou povinni řídit se Kodexem ČRo a platnými zákony. Pokud externí spolupracovník Českého rozhlasu odvádí nasmlouvanou práci v pořádku a plní dohodnuté povinnosti, nemůže být postižen za své soukromé názory, byť s nimi řada lidí včetně mě nemusí souhlasit.

Český rozhlas se ve svém vysílání drží všech svých zákonných povinností a dodržuje i ustanovení Kodexu ČRo. Respektuje rovněž obecné morální a etické principy i ideály, na kterých byla vystavena současná demokratická společnost v České republice.

S pozdravem

Mgr. Jiří Hošna
ředitel Komunikace, marketingu a obchodu

autor: kob
Spustit audio